Ingezonden persbericht


HISTORISCHE VERENIGING VLAARDINGEN

PERSBERICHT
9 november 2011

VLAARDINGSE KANKERTHERAPEUT DOKTER MOERMAN WAS MAN VAN UITERSTEN

Het Historisch Jaarboek Vlaardingen 2011, dat dinsdag 15 november verschijnt, is dit keer geheel gewijd aan de Vlaardingse huisarts Cornelis Moerman (1893-1988). Onder de titel 'Het is precies andersom' beschrijft auteur Jeroen ter Brugge het strijdbare leven van een tegendraadse en uitgesproken man, die zowel bewonderd als verguisd werd.

Bewonderd werd hij door kankerpatiënten die van heinde en verre naar het landgoed Hoogstad kwamen om de Vlaardingse huisarts te consulteren. Moerman ontwikkelde een volstrekt originele kankertherapie, gebaseerd op experimenten met duiven. Collega-huisartsen, hoogleraren en autoriteiten waren een stuk kritischer. Dat had hij vooral aan zichzelf te wijten. Niet alleen werd hij tweemaal geïnterneerd wegens Duitsgezindheid (in 1940 en 1945), maar zijn antisemitistische publicaties, die nota bene na de oorlog verschenen, zorgden voor grote landelijke verontwaardiging. Dit laatste heeft ervoor gezorgd dat er in Vlaardingen uiteindelijk geen Moerman Museum is gekomen, er is niet eens een straat naar hem vernoemd. Ter Brugges artikel voorziet deze publicaties van de juiste historische context.

Fascinerend zijn de beschrijvingen van Moermans langdurige en chaotisch verlopen Leidse studententijd, zijn kortstondige huwelijk met Anna Emma van den Berg, een weduwe uit voormalig Nederlands-Indi?, en zijn verbeten verzet tegen de gemeente, die stukje bij beetje het grondbezit van de familie Moerman onteigende. Ter Brugge, in het dagelijks leven Hoofd Collecties van het Maritiem Museum Rotterdam, verrichtte baanbrekend onderzoek voor zijn biografie van Moerman. Hij verzamelde een enorme hoeveelheid bronnenmateriaal, interviewde vele tijdgenoten van Moerman en onderzocht daarnaast uitvoerig de grootste bron: het landgoed Hoogstad, waar Moerman woonde en praktijk voerde, en dat sinds Moermans dood in 1988 werd verzegeld. De biografie levert een verrassend veelzijdig portret op van een man van uitersten, een voortdurend verongelijkte maar strijdbare huisarts uit het voormalige Vlaardinger-Ambacht.

Zoals ieder jaar bevat het jaarboek tevens kronieken (1960 en 2010) en een aantal verslagen van verenigingen en instanties die zich op verschillende manieren bezig houden met de Vlaardingse geschiedenis.

De uitreiking zal plaatsvinden in het Missionair Diaconaalcentrum De Windwijzer aan de Schiedamseweg 95. Inloop vanaf 16.00 uur. Uitreiking 16.30 uur. Burgemeester T.P.J. Bruinsma en Prof. Dr. W. Frijhoff zij zullen de eerste exemplaren in ontvangst nemen.

Verdere informatie kunt u verkrijgen via de heer W.C. den Breems, voorzitter van de Historische Vereniging Vlaardingen (010 4346864 of info@hvv-vlaardingen.nl)


---- --