Raad van State


dinsdag 15 november 2011
Zitting over de boete die het Commissariaat voor de Media heeft opgelegd aan Ziggo. Het gaat om een symbolische boete van EUR 1. Verder heeft het commissariaat Ziggo de opdracht gegeven het advies van de programmaraden van Breda en Noord-Holland te volgen over het programma-aanbod op vijftien analoge televisiezenders. Ziggo wil het advies van de programmaraden niet overnemen en heeft ontheffing gevraagd, omdat zij het digitale pakket zenders wil uitbreiden. Sommige zenders die volgens de programmaraden analoog beschikbaar moeten zijn, zullen alleen nog maar digitaal uitgezonden worden. Het commissariaat heeft het verzoek van Ziggo afgewezen om een ontheffing van de verplichting om minimaal vijftien zenders uit te zenden, omdat Ziggo nog dertig zenders analoog uitzendt en dus het advies van de programmaraad zou moeten kunnen opvolgen. Ziggo is het niet eens met deze afwijzing. Hierdoor wordt digitalisering van zenders in de weg gestaan in plaats van gestimuleerd, aldus Ziggo. De rechtbank in Groningen heeft in februari 2011 een eerder beroep van Ziggo gedeeltelijk gegrond verklaard. Naar haar oordeel mocht de boete niet worden opgelegd. De overige bezwaren van Ziggo slaagden niet bij de rechtbank. Daarom komt Ziggo hiertegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook de programmaraden komen in hoger beroep. Zij vinden dat de rechtbank er niet van had mogen uitgaan dat zij alleen adviseren over de 15 analoge zenders in het wettelijke minimumpakket, maar over het totale analoge pakket. (zaaknummer 201104295/1)

11.30 uur

(Deze zaak is op 14 november 2011 alsnog ingetrokken) Zitting over het verzoek van de vereniging It Fryske Gea aan de toenmalige minister van VROM om een inpassingsplan vast te stellen of een aanwijzing te geven voor het tracé van de Centrale As. De Centrale As is een provinciale weg in Noordoost-Fryslân. Het provinciebestuur van Fryslân heeft een provinciaal inpassingsplan vastgesteld dat de aanleg van deze weg mogelijk maakt. De Centrale As loopt van Dokkum tot aan Nijega over het grondgebied van vier Friese gemeenten. Het project omvat ook de rondwegen Hurdegaryp en Garyp. Tussen de zuidelijke rotonde van Dokkum en Nijega wordt de weg in beide rijrichtingen aangelegd als een tweebaans autoweg. De oostelijke rondweg om Dokkum en de rondweg Garyp worden eenbaans autowegen in beide rijrichtingen. De Raad van State heeft zeer recent, in een uitspraak van 9 november jl., geoordeeld dat de provincie de weg mag aanleggen. Die uitspraak met zaaknummer 201009220/1 is te vinden op deze site. Zie ook het persbericht dat daarbij is uitgebracht en op de website is te lezen. De vereniging is het niet eens met de komst van de weg. Daarom heeft zij tijdens de procedure over het provinciale inpassingsplan de minister gevraagd een inpassingsplan op rijksniveau vast te stellen waarin voor een alternatief tracé - het zogenoemde Groene Alternatief - wordt gekozen, of voor een weg met minder rijbanen. Beide opties zouden het landschap en de natuur minder schaden. De minister heeft het verzoek van de vereniging afgewezen. De vereniging komt tegen die afwijzing in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201005086/1)

12.00 uur

Zitting over de ontheffing die de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie op grond van de Flora- en Faunawet heeft verleend aan Rijkswaterstaat. De ontheffing maakt het mogelijk de rust- en verblijfplaatsen van een aantal vleermuissoorten te verstoren voor de aanleg van rijksweg 31. Het tracé daarvan doorsnijdt de vliegroutes van de vleermuizen op drie punten. Daarom heeft Rijkswaterstaat de ontheffing gevraagd. De Stichting Behâld Iepen Mideelseegebiet komt tegen de ontheffing in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens haar wordt het leefgebied van de vleermuizen hiermee onherstelbaar aangetast. (zaaknummer 201108112/1)