Openbaar Ministerie

OM eist in hoger beroep 24 maanden cel en TBS voor poging doodslag op vriendin

14 november 2011 - Ressortsparket Leeuwarden

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in hoger beroep een gevangenisstraf van 24 maanden en TBS met dwangverpleging geëist tegen een inmiddels 49-jarige man uit Utrecht. De man wordt onder andere verdacht van poging tot doodslag op zijn (ex)vriendin, bedreiging en stalking.

De verdachte kreeg in 2009 via een datingsite contact met het slachtoffer. Eind juli 2009 was verdachte bij het slachtoffer thuis waar onenigheid ontstond tussen beiden. Verdachte heeft zijn vriendin een kussen in het gezicht gedrukt en vervolgens haar keel met beide handen krachtig dichtgeknepen. Volgens het OM waren deze gedragingen een poging tot doodslag. "De verdachte heeft de aanmerkelijke kans aanvaard dat het slachtoffer door zijn handelingen zou komen te overlijden," aldus de advocaat-generaal (OM) ter zitting. Na het incident van eind juli heeft de verdachte zijn slachtoffer wekenlang bedreigd en gestalkt.

Deskundigen van het Pieter Baancentrum constateerden bij verdachte een persoonlijkheidsstoornis en achten hem verminderd toerekeningsvatbaar. De behandeling die de afgelopen maanden werd opgestart in het kader van de TBS met voorwaarden die door de rechtbank werd opgelegd, heeft tot geen enkel resultaat geleid. Daarom eist het OM in hoger beroep naast een gevangenisstraf ook TBS met dwangverpleging.

De Rechtbank Assen veroordeelde de verdachte op 27 januari 2011 tot 24 maanden gevangenisstraf en TBS met voorwaarden. De verdachte ging in hoger beroep tegen de beslissing van de rechtbank.

Uitspraak (naar verwachting) over 14 dagen.