Technische Universiteit Eindhoven

Catalyst krijgt een Fablab Brainport

Geplaatst: 15 november, 2011

In het nieuwe, tweede gedeelte van bedrijvencentrum Catalyst op de TU-campus, komt een een zogeheten Fablab Brainport. Studenten, (startende) bedrijven en particulieren in Brainport Regio Eindhoven kunnen vanaf 2012 gebruik maken van de gedeelde werkplaats die zich helemaal op innovatie richt.

Een artist impression van het nieuwe gedeelte van Catalyst op de TU-campus

Het concept van een Fablab komt uit de koker van ontwikkelingsmaatschappij Brainport Development en heeft tot doel de regionale economie te stimuleren. Er bestaan al twee Fablabs in Maastricht en Leuven. Die worden momenteel allebei uitgebreid. Verder wordt in het Belgische Genk een Fablab ingericht.

Het Fablab is bedoeld voor iedereen die iets wil maken met behulp van elektronische apparatuur die normaal niet tot de beschikking staat van het algemene publiek. Iedereen mag binnenlopen in het FabLab in Catalyst en gebruik maken van de apparaten (wie het eerst komt, wie het eerst maalt). Brainport Development onderzoekt momenteel een opzet waarbij bedrijven en particulieren machinetijd kunnen inhuren. Ze hebben gedurende die tijd de volledige beschikking over computergestuurde machines. Het lab wordt ingericht in een ruimte van ruim vijftig vierkante meter. Er zullen maximaal vijftien personen tegelijk in het lab aanwezig kunnen zijn.

In de educatieve werkplaatsen met computergestuurde gereedschappen kunnen gebruikers, onder andere met 3D-printing, prototypes ontwikkelen, testen en in kleine oplage produceren, tegen een aanvaardbare prijs. FabLab Brainport zorgt voor ontmoetingen en betere afstemming van vraag en aanbod.

De vier Fablabs versterken elkaar door opgedane kennis te delen en een beroep te doen op elkaars specialisaties. De kruisbestuiving die zo ontstaat leidt tot innovatie en het verspreiden en valoriseren van kennis, waardoor de regionale economie gestimuleerd wordt, zo stelt Brainport Development. Het zal ook leiden tot een betere afstemming van ideeën, onderzoek en ontwikkeling tussen bedrijven en kennisinstellingen in deze internationale regio. En jongeren worden gestimuleerd om het ondernemerschap op te pakken. De werkplaatsen richten zich specifiek op engineers, ontwerpers, creatieve ondernemers en de designsector. (Cursor, FvO)