Gemeente Hardenberg

Samenwerking peuterspeelzaal en scholen in Bergentheim

14 november 2011

Peuterspeelzaal Dikkertje Dap en de basisscholen Casper Diemer en Ds. Koningsbergerschool uit Bergentheim tekenen een convenant op maandagmiddag 14 november om 16.00 uur in de Koningsbergerschool te Bergentheim. Met dit convenant onderstrepen de partijen het belang van een kwalitatief en volwaardig scholingsaanbod aan peuters en kinderen van groep 1 en 2.

Het waarborgen van een doorgaande lijn vanaf de voorschoolse voorziening naar het basisonderwijs wordt als zeer waardevol gezien. Het geeft kinderen een aanzienlijke betere startpositie. Daarnaast is er extra zorg voor de VVE doelgroep en kinderen die anderszins extra zorg behoeven. Zij komen onder andere overeen dat de kleuters die extra zorg nodig hebben door een zogeheten 'warme overdracht' worden besproken met de leerkracht van groep 1.

Indien nodig observeert de leerkracht van groep 1, het kind op de peuterspeelzaal. Daarnaast wordt er gestreefd naar een zo optimaal mogelijke doorgaande lijn in de voorschoolse educatie voor wat betreft de leerstof.

Brede School
Een Brede School is meer dan een school. Het is een samenwerkingsverband tussen voorzieningen in een wijk of dorp dat zich richt op kinderen en hun ouders. Gezamenlijk worden er activiteiten aangeboden of onderlinge afspraken gemaakt. Dat zijn activiteiten en afspraken op het gebied van onderwijs, zorg, welzijn, opvang en vrijetijdsbesteding.

Zo ontstaat er in die wijk een samenhangend pakket van onderwijs, voor- en naschoolse opvang en activiteiten op het gebied van sport en cultuur. De samenwerking van de peuterspeelzaal en de basisscholen in Bergentheim is een goed voorbeeld hiervan.