Ingezonden persbericht


Afdeling Communicatie
Hilversum, 15-11-2011

Internet

1V Jongerenpanel

JONGEREN: ADJUNCT-DIRECTEUR ANNA VAN RIJN COLLEGE
HANDELDE JUIST

Driekwart (73%) van de jongeren kan zich vinden in het optreden van de adjunct-directeur die vorige week een lastige leerling in de kraag vatte en de klas uit zette. Acht op de tien jongeren (82%) vinden het onterecht dat de adjunct werd gearresteerd na aangifte van de ouders. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 1.300 jongeren uit het 1V Jongerenpanel.

De 13-jarige jongen van het Anna van Rijn College in Nieuwegein moest de klas uit 'om af te koelen' nadat hij had gevochten met een medeleerling, maar weigerde. Nadat de leraar hem een keer of tien tevergeefs had gevraagd om naar de gang te gaan, haalde hij de adjunct-directeur erbij. Deze pakte de jongen beet en verwijderde hem uit het lokaal.

'Wie niet horen wil, moet voelen'
Een panellid zegt: "Sommige leerlingen moeten het gewoon voelen. Dat softe gedoe zorgt ervoor dat kinderen geen respect meer hebben voor leerkrachten." De ouders van de jongen dachten daar anders over. Zij deden bij de politie aangifte van mishandeling, waarna de adjunct werd opgepakt. Hij zat drie uur lang in een cel voordat hij werd verhoord.

'Niet leraar maar leerling moet aangepakt worden'
"Belachelijk", vinden jongeren. "De leerling zou geschorst moeten worden en niet als het slachtoffer worden gezien." Dat vond de school ook: de jongen is inmiddels voor een week geschorst.

1V Jongerenpanel is onderdeel van het actualiteitenprogramma EenVandaag. Aan dit online onderzoek, gehouden tussen 11 en 14 november 2011, deden 1.300 jongeren mee. De uitslag is gecorrigeerd op leeftijd, geslacht en spreiding over het land.



Ingezonden persbericht