Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Bloemlezing uit de Van Reekum Collectie
t/m 25.03.2012

CODA presenteert tot en met 25 maart 2012 een bloemlezing van kunstwerken uit de collectie van het voormalige Van Reekum Museum. Bij het samenstellen van deze bloemlezing heeft directeur Carin Reinders de Museumvrienden gevraagd of zij speciale wensen hadden voor de deze presentatie. Het resultaat is een gevarieerde bloemlezing met persoonlijke keuzen van een aantal Museumvrienden.

De collectie hedendaagse kunst van CODA is voortgekomen uit de verzameling die door het Van Reekum Museum gedurende dertig jaar werd opgebouwd. Deze collectie bestaat uit een aantal deelcollecties die schilderijen, sculpturen, grafiek van Nederlandse en internationale kunstenaars, ex libris, kunstenaarsboeken en sieraden omvat. Uit deze deelcollecties is een bloemlezing samengesteld door directeur Carin Reinders. Deze Bloemlezing uit de Van Reekum Collectie toont werk van onder andere Cees Andriessen, Willem van Ballegooyen, Waldo Bien, Joseph Beuys, Sjoerd Buisman, Dick Cassée, Césare Domela Nieuwenhuis, Frank van Hemert, Robert Terwindt en Henk Visch. Daarnaast zijn de keuzen van burgemeester Hans Esmeijer, Roel Tempelman, Mario van Lee, Netty Vink, Aard van den Dool, Gemma Stuart en Harriet Karyotis te zien. In deze bloemlezing zijn geen sieraden opgenomen omdat deze ruim vertegenwoordigd zijn in de aanwinstententoonstelling Niet voor Niets (eveneens tot 25 maart 2012 te zien in CODA).

De Van Reekum Collectie
De Van Reekumgalerij kreeg in 1978 het predikaat 'museum'. Vanaf dat moment werd, met een zeer bescheiden budget, gestart met het opbouwen van een collectie moderne en hedendaagse kunst en vormgeving. Het Van Reekum Museum ging in 2004, samen met het Historisch Museum Apeldoorn, op in CODA. De opening in datzelfde jaar was niet alleen de start van CODA - met museum, bibliotheek en archief zoals we het tegenwoordig kennen - maar het was ook het begin van een nieuwe museumcollectie. CODA Museum heeft de brede verzameling van het Van Reekum Museum vanaf 2004 uitgebreid en aangescherpt door de nadruk te leggen op twee kerngebieden: beeldende kunst waarin papier de hoofdrol speelt en het hedendaags sieraadontwerp.

De Van Reekumgalerij werd in het nieuwe pand van CODA met een gelijknamige wandvitrine in ere gehouden. Op deze plek is tot en met 25 maart 2012 Niet voor Niets te zien. Deze aanwinstententoonstelling toont hoe CODA vanaf 2004 de collecties van het Historisch Museum en het Van Reekum Museum verder opgebouwd en aangescherpt heeft. De CODA collectie bestaat inmiddels uit een historische collectie, werken van en op papier, sieraden en ADO speelgoed.



Ingezonden persbericht