Gemeente Nijmegen

persbericht
Embargo tot 15 november 2011, 17.30 uur! Datum Nummer persbericht 15 november 2011 111115R

Zilveren Waalbrugspeld voor Léon Pijnappel

Léon Pijnappel (51) ontvangt op 15 november de Zilveren Waalbrugspeld voor zijn verdiensten voor de Nijmeegse Schermvereniging De 3 Musketiers. Hij is een ambassadeur voor de schermsport in de stad Nijmegen en de regio en heeft ervoor gezorgd dat Nijmegen nog steeds een schermvereniging heeft.

De 3 Musketiers is de oudste officiële schermvereniging van Nederland en viert op 15 november het 100-jarig bestaan. De vereniging heeft ongeveer 60 actieve leden; zowel recreatieve schermers als wedstrijdschermers. De leeftijd van de leden varieert van junioren van 8 jaar tot en met senioren van rond de 60. Nederland kent op dit moment 69 schermverenigingen en in totaal 2353 schermers.

Léon Pijnappel is in 1998 begonnen met de schermsport bij de 3 Musketiers. Hij heeft diverse trainingen en opleidingen gedaan om trainingen aan de jeugd te kunnen geven. In 1998 deed hij de opleiding tot zaalassistent en vervolgens de opleiding tot schermleraar. Vanaf deze tijd geeft hij trainingen, introductiecursussen, clinics op scholen en voorlichting. Van Alkmaar tot Zutphen begeleidt Pijnappel de jeugdleden naar toernooien in het hele land. Ook is hij coach bij externe landelijke toernooien. Pijnappel zorgt met zijn inzet voor het groeien van het ledenaantal en ook voor het stijgen van het niveau van de schermers tot landelijk niveau. De laatste jaren behalen de Nijmeegse schermers dan ook steeds meer landelijke successen. Ook is hij als scheidsrechter te vinden naast de loper.

In de periode 1998 - 2004 kende de vereniging diverse bestuurswisselingen en nam het ledenaantal dramatisch af (van 40 naar 10). Pijnappel nam in 2005 de voorzittersrol over. Op dat moment was hij enig bestuurslid en runde hij de vereniging tot januari 2008 helemaal alleen. Zonder zijn energie en inzet van de afgelopen jaren zou de vereniging niet meer bestaan hebben en kon het honderdjarig jubileum niet gevierd worden. Pijnappel heeft ervoor gezorgd dat de vereniging stand heeft gehouden en hij heeft het ledenaantal van 10 naar 60 gebracht. Er spelen nu zelfs drie leden op landelijk niveau en één schermer zelfs op Europees niveau.

Daarnaast is Pijnappel betrokken bij de oprichting van het Jeugdpuntentoernooi. Dit Jeugdpuntentoernooi (JPT) is een landelijk recreatief toernooi voor de jeugd, opgericht in januari 2004. Pijnappel bracht destijds de schermverenigingen in de regio in kaart, benaderde deze en maakte hun leden enthousiast om mee te doen. Inmiddels vindt dit toernooi 10 keer per jaar plaats en wordt om de 6 weken op verschillende locaties in Nederland gehouden. Aan dit toernooi doen gemiddeld 120 jeugdschermers mee.

Loco-burgemeester Frings reikt de Zilveren Waalbrugspeld uit aan Léon Pijnappel op dinsdag 15 november om 17.30 uur in Sporthal De Zwaluw, Zwaluwstraat 200 tijdens de viering van het 100-jarig bestaan van Schermvereniging De 3 Musketiers.
---