Ingezonden persbericht


Persbericht, 15 november 2011

Oscar van de Ven (TU Delft) wint Tata Steel Prijs van 5000 euro

Oscar van de Ven (TU Delft, Werktuigbouwkunde) ontvangt op 23 november in Haarlem bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen de Tata Steel Prijs voor Werktuigbouwkunde en Materiaalkunde van 5000 euro. Hij krijgt deze prestigieuze prijs voor zijn ontwerp van een haptisch besturingssysteem. Dit systeem geeft de gebruiker voelbare signalen over hoe hij op afstand kleine apparatuur in elkaar zet.

Bij besturingssystemen op afstand (van muis en joystick tot professionele systemen) wordt gezocht naar mogelijkheden om de gebruiker gevoelssignalen te laten ervaren, zoals een tegenkracht of een trilling. Hierdoor komt de taak weer dichter bij de beleving van het vroegere handwerk, waarbij we de pincet, pen of schroevendraaier zelf hanteerden. Van de Ven werkte aan het ontwerp van zo'n besturingssysteem voor het op afstand in elkaar zetten van micro-onderdeeltjes en tandwieltjes in een laboratorium van de TU Delft. Hij ontwikkelde de besturing voor een microgrijper. Hij onderzocht eerst welke informatie de grijper moest terugkoppelen aan de gebruiker en hoe nauwkeurig die informatie moest zijn. Vervolgens heeft hij dit vertaald in wat motoren kunnen leveren en wat sensoren moeten meten. Het resultaat is een soort geavanceerde joystick waarmee de gebruiker ook voelt wat hij aan het doen is.

Het besturingssysteem van Van de Ven wordt nu gemaakt. In een later stadium zouden producenten van microsystemen (bijvoorbeeld voor medische toepassingen) van dit ontwerp kunnen profiteren. Het grote voordeel van zo'n haptisch besturingssysteem is dat het mogelijk wordt om sneller én preciezer te werken.

De jury heeft grote bewondering voor de door Oscar getoonde zelfstandigheid, zijn originele aanpak en de verslaglegging in zijn afstudeerscriptie, die uit een tweetal delen bestond: een deel gericht op de specificaties van het robotsysteem en een deel met de projectbeschrijving en een kritische analyse. "Het is fijn dat er aandacht is voor mijn afstudeerwerk en dat de jury dit ook waardeert", vindt Oscar.

Oscar deed zijn onderzoek aan de TU Delft op de afdeling Precision and Microsystems Engineering (PME). Binnen deze afdeling doet hij nu als promovendus onderzoek op het gebied van metrologie.

De Tata Steel Prijs wordt op 23 november uitgereikt door Dr. W.J. van der Meer, director programmes Tata Steel RD&T en wordt jaarlijks ter beschikking gesteld door Tata Steel Research, Development & Technology. De jurering is in handen van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen te Haarlem. Deze maatschappij jureert nog tal van andere belangrijke wetenschappelijke prijzen, waaronder de Akzo Nobel Science Award (zie ook: www.hollmij.nl).
---