Ingezonden persbericht


Eerste stedelijke lectorenboek
Van maakbare naar lerende stad

Den Haag, 15 november 2011 - De tijd van grootschalige ingrepen en projecten in de steden is voorbij, maar wat is hiervoor in de plaats gekomen? Waarom overlijden mensen in achterstandswijken eerder dan in welvarendere delen van de stad en wat is daaraan te doen? Helpen buurtbarbecues en straatfeesten om de kloof tussen allochtonen en autochtonen te dichten? Wat is er nodig om wijken en buurten die vergaand verloederd zijn opnieuw een kloppend hart te geven? Wat zijn de gevolgen als overheden echt vraaggericht gaan werken en werken met realistische verwachtingen? Het recent verschenen eerste stedelijke lectorenboek 'Van maakbare naar lerende stad' geeft een actueel overzicht in stedelijk praktijkrelevant onderzoek van zesentwintig lectoraten. "Onderzoek van hogescholen leidt tot praktische, toepasbare resultaten voor de stedelijke professional. Dit boek geeft antwoord op prangende elementaire vragen waar stedelijke professionals en bestuurders dagelijks mee worstelen", aldus Guido Walraven (lector InHolland) en Cees-Jan Pen (programmaleider Nicis Institute) die verantwoordelijk zijn voor de redactie. Het boek is opgesteld in samenwerking met de HBO-raad, de Stichting Innovatie Alliantie, INHolland en Nicis Institute.

Bestuurders en ambtenaren streven naar succesvolle steden met een lage werkloosheid, een florerend bedrijfsleven, veel voorzieningen en een woon- en leefklimaat waarin bewoners zich veilig voelen. Lectoren aan de hogescholen zijn concreet en praktijkgericht bezig met het analyseren en helpen met het oplossen van stedelijke vraagstukken. Uit de publicatie blijkt duidelijk hoe burgers en ondernemers in samenwerking met de (lokale) overheid en andere partners zelf stappen ondernemen om buurten te verbeteren en van elkaar te leren. Deze kennis draagt bij aan het vormen van een lerende stad.

Een van de bijdragen gaat over de Toolkit voor veiligheidsbeleving die het lectoraat in 2009 ontwikkelde. Marnix Eysink Smeets, lector Hogeschool Inholland, beschrijft waarom dit hulpmiddel zo succesvol is. "De Toolkit biedt professionals uit het lokale veiligheidsbeleid concreet handelingsperspectief voor de verbetering van de veiligheidsbeleving. Het hart van de Toolkit is de interventiemodule, de zogenaamde 'tafel van twaalf'. Dit zijn de twaalf meest succesvolle interventietypen die in de lokale praktijk gebruikt kunnen worden om de veiligheidsbeleving te verbeteren. Inmiddels is de gemeente Rotterdam hier voortvarend mee aan de slag gegaan om de veiligheidsbeleving in de stad te verbeteren."

"Het boek is een aanrader voor iedereen die betrokken is bij ontwikkelingen in steden. Menig stadsbestuurder betrekt graag het hbo bij complexe beleidsproblemen. Er is in korte tijd in het hbo een uitstekende onderzoekstraditie ontstaan waarbij de kwaliteit van onderzoek, de verbinding en relevantie voor de praktijk een rode draad in het werk vormt. Praktische inzichten op complexe problemen maken dit boek bijzonder krachtig", aldus Gerard Schouw, lid Tweede Kamer D66 en voormalig algemeen directeur Nicis Institute. De HBO-raad, SIA en InHolland hebben gezamenlijk het initiatief genomen tot deze publicatie.

Het boek is uitgegeven door Garant-Uitgevers, Antwerpen-Apeldoorn.

Noot voor de redactie /