Ingezonden persbericht



Fractie PvdE Spui 70 2511 BT Den Haag

Den Haag, 15 november 2011

Onderwerp: Anti Islam sentimenten tijdens trainingen van de gemeente

Aan de voorzitter van de gemeenteraad van Den Haag, de heer J.J. van Aartsen.

Vorige week werd door de gemeente Den Haag, afdeling SZW, een cursus Diversiteit aangeboden voor de werknemers. Deze cursus werd verzorgd door de heer G. van Roekel, die directeur en tevens trainer is van het bedrijf Balans. Deze beste meneer stelde tijdens de training dat hij een humanist en hervormd protestant is, wat uiteraard zijn goed recht is. Echter, dit heerschap meende zijn politieke meningen wel erg uitdrukkelijk te moeten vermelden tijdens de training en vond het bijvoorbeeld onbegrijpelijk dat dames met een hoofddoek binnen de gemeente werkzaam zijn. Hij vergeleek, volgens sommige deelnemers, de hoofddoek zelfs met het hakenkruis. Ook had hij zo zijn standpunten betreffende jongensbesnijdenis, het wel of niet geven van een hand en andere Islamgerelateerde onderwerpen. Sommige standpunten werden door een aantal deelnemers als regelrecht beledigend en grievend ervaren. Los gezien van het recht op vrijheid van meningsuiting, vinden wij het als fractie kwalijk dat door de gemeente betaalde trainingen worden doordrenkt van dit soort verwerpelijke opvattingen.

Met verwijzing naar het betreffende artikel van het reglement van orde stel ik u de volgende vragen;


1. Is het college bekend met de gegeven training van vorige week door de afdeling SZW?
2. Waren de confronterende meningen van de heer Van Roekel onderdeel van de training?
3. Acht het college het wenselijk dat externen die worden ingehuurd voor dit soort trainingen hun uitgesproken meningen over religies en levensbeschouwingen met de medewerkers delen?
4. Kan het college zich voorstellen dat een aantal medewerkers van onze gemeente zich bijzonder gekrenkt voelt door dit soort uitlatingen?
5. Kan het college krachtig afstand nemen van de persoonlijke meningen en opvattingen van de heer Van Roekel en zijn bedrijf voortaan vermijden bij het verzorgen van dit soort trainingen?

Uw antwoorden zie ik graag tegemoet,

Abdoe Khoulani
Partij van de Eenheid

Telefoon: 070 353 23 50 e-mail: pvde@denhaag.nl Fax: 070 353 20 73


---- --