VDAB – Docentendag: Pensioenakkoord 2011 wat zijn de Ups en Downs?


VDAB – Docentenworkshop/studiedag op dinsdag 15 november 2011

WOERDEN, 20111004 -- De VDAB (Vereniging Docenten Assurantie- en  Bankleer) organiseert op dinsdag 15 november 2011 een Docentenworkshop/studiedag bij de MBO Raad in Woerden. Speciale gast is Prof. Dr. Bernard M.S. van Praag, emeritus universiteitshoogleraar Economisch Wetenschappen aan de universiteit van Amsterdam. Hij schreef op 5 augustus j.l. een artikel in het Financiële Dagblad over te lage premieniveau van met name de pensioenfondsen ABP en Zorg en Welzijn ( voormalig PGGM ) De titel luide: Verhoog de pensioenpremie.

Het premieniveau van ca 20% is te laag voor verplichtingen van de fondsen. Hij bekritiseert onder meer de “populistisch suggestie dat de pensioenen van komende generaties in gevaar komen als de baby-boomers hun pensioen willen genieten”. Een premieniveau van ca. 25%  ontwricht de concurrentiepositie niet. Het idee dat budgetaandeel van pensioenkosten voor de eeuwigheid zou moeten worden vastgespijkerd op 20% van het pensioengevend loon, is gespeend van elk historisch besef van elke economische realiteit, aldus van Praag.  

Presentatie over opleiden bij Univé
De presentatie gaat over het vakbekwaam opleiden van medewerkers van Univé en bevat onder andere een demonstratie over de inzet van “Serious Gaming”.  De presentatie wordt verzorgd door Dominique Don, Adviseur Opleiding & Ontwikkeling van De Univé Academie en Michiel Hulsbergen, Gedragsspecialist. Dominique Don is tevens lid van de Sectorraad Bank- en Verzekeringswezen van ECABO.

Presentatie nieuwe producten van Stichting Praktijkleren.

Djoke Rispens, Theo Coppens, Paul Ganzeboom, Johan Postma en Wouter Roerdink brengen u weer helemaal op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Stichting Praktijkleren


Landelijke VDAB Docentendag Bank- en verzekeringswezen, 15 november 2011 In samenwerking met ECABO en Stichting Praktijkleren

Dagprogramma

-09.30   Ontvangst en koffie
-10.00     Opening door Ad van den Tillart, voorzitter, Vereniging Docenten Assurantie- en  Bankleer  (VDAB)
-10.10   Pensioenakkoord 2011 wat zijn de Ups en Downs? Door Prof. Dr. Bernard M.S. van Praag, emeritus universiteitshoogleraar Economisch Wetenschappen aan de universiteit van Amsterdam uitgenodigd op onze studiedag.
-11.40   Pauze
-11.55   Uitwerken van cases m.b.t. Pensioenakkoord 2011 gemaakt door Arnoud Bosch,  Aasmail Advies Service - Hillegom
-12.15   Lunch
-13.15   Presentatie over opleiden bij Univé.
De presentatie gaat over het vakbekwaam opleiden van medewerkers van Univé en bevat onder andere een demonstratie over de inzet van “Serious Gaming”.  De presentatie wordt verzorgd door Dominique Don, Adviseur Opleiding & Ontwikkeling van De Univé Academie en Michiel Hulsbergen, Gedragsspecialist. Dominique Don is tevens lid van de Sectorraad Bank- en Verzekeringswezen van ECABO.
-14.30   Pauze
-14.45   Presentatie nieuwe producten van Stichting Praktijkleren.
Djoke Rispens, Theo Coppens, Paul Ganzeboom, Johan Postma en Wouter Roerdink brengen u weer helemaal op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Stichting Praktijkleren.
-15.30   Meet & Greet de schrijvers.
Tijdens deze Meet & Greet krijgt u de gelegenheid vragen te stellen aan de schrijvers over alle Stichting Praktijkleren producten. U bent natuurlijk ook van harte welkom om opmerkingen te maken of commentaar te leveren op onze producten.
-16.00   Sluiting door Ad  van den Tillart, voorzitter, Vereniging Docenten Assurantie- en  Bankleer  (VDAB)
-16.15   Afsluitende borrel

VDAB Programma-overzicht november tot juli 2012.

VDAB workshop/studiedag dinsdag 15 november 2011 bij MBO Raad  - Woerden.
Inloop 9.30 uur aanvang  10.00 uur  dagprogramma  in samenwerking met SPL - ECABO

-Vlootschouw en jaarvergadering op dinsdag 7 februari 2012
-VDAB Jaarvergadering ook op dinsdag 7 februari 2012
-Nominatie voor VDAB – Bokaal 2011 voordracht indienen voor 1 december 2011.
-VDAB - Docentencongres woensdag en donderdag 11 en 12 april 2012

Actuele Persberichten uit de branche:  www.vdab.nl/content/main.htm
WFT proefexamens:   www.examens-wft.nl
Meer inzicht over pensioenen- en opbouwrechten: AOW en Pensioen 

Aanmelden op VDAB-Nieuwsbrief: VDAB-Nieuwsbrief 

Over de VDAB

De VDAB ( Vereniging Docenten Assurantie- en Bankleer) is opgericht 4 november 1994 als belangenvereniging voor het ondersteunen van theoretische- en praktische opleidingstrajecten voor docenten binnen de sector Bank- en Verzekeringswezen voor het MBO- en HBO.

De VDAB heeft zelf initiatieven genomen voor het her- en bijscholen van docenten in het uitvoeringskader van de WET - BIO door het oprichten van de Stichting VDAB – Talent en door het stimuleren van docenten met een jaarlijkse uitreiking van de VDAB – Bokaal.


Websites  http://www.vdab.nl , http://www.vdab-talent.nl  ,  http://www.VDAB-Persdienst.nl , http://www.examens-wft.nl