Asia Foundation brengt '2011 Survey of the Afghan People' uit

Meer Afghanen zeggen dat het met hun land de verkeerde kant opgaat; onderzoek onder 6300 burgers over veiligheid, verzoening, bestuur en economie

KABUL, Afghanistan--(BUSINESS WIRE)-- 20111115 --

Terwijl bijna de helft (46%) van de Afghanen zegt dat het met hun land de goede kant opgaat, zeggen sinds The Asia Foundation er in 2004 met de opiniepeiling startte, meer respondenten dan ooit dat het met Afghanistan de verkeerde kant opgaat. Volgens de opiniepeiling onder 6348 Afghaanse burgers die vandaag door The Asia Foundation is vrijgegeven zegt meer dan een derde (35%) van de ondervraagden dat het de verkeerde kant opgaat, waarbij ze onveiligheid (waaronder aanvallen, geweld en terrorisme) als de belangrijkste reden voor pessimisme noemen.

Tegelijkertijd geeft het onderzoek vooruitgang weer in het tegemoet komen aan alledaagse behoeften, waarbij respondenten de hoogste niveaus van tevredenheid noemen voor toegang tot onderwijs, drinkwater en gezondheidszorg. De sympathie voor gewapende oppositiegroepen daalde dit jaar zeer sterk, waarbij het laagste niveau werd bereikt sinds de reeks onderzoeken begon. Drieënveertig procent van de respondenten maakte ook melding van verbetering in financieel welzijn van hun huishouding, een lichte stijging vergeleken met 2010.

Afghanistan in 2011: A Survey of the Afghan Peopleis de zevende opiniepeiling uitgevoerd door The Asia Foundation in Afghanistan en is het breedste en meest uitgebreide publieke opinie-onderzoek dat in het land is uitgevoerd. Face-to-face interviews vonden plaats tussen 2 juli 2011 en 1 augustus 2011 in alle 34 provincies van Afghanistan. Het complete onderzoeksrapport is beschikbaar op http://asiafoundation.org/ag2011poll.

Ontworpen als barometer van de Afghaanse publieke opinie om nationale leiders, wetenschappers, financiers en de beleidsvormende gemeenschap te informeren, verkent het onderzoeksrapport het Afghaanse gezichtspunt op het gebied van nationale stemming, veiligheid, verzoening en reïntegratie, economie, ontwikkeling en dienstverlening, bestuur, corruptie, politieke participatie, rechtssystemen, vrouwen in de maatschappij en toegang tot informatie.

“Veiligheid is het grootste probleem voor Afghanen”, aldus Asia Foundation president David D. Arnold. “Afghanen vertelden de Asia Foundation dat kwesties van veiligheid en strijd hun visie op de toekomst beïnvloeden. Wij worden gestimuleerd door de hogere niveaus van tevredenheid wat betreft toegang tot onderwijs, drinkwater, gezondheidszorg en groeiend vertrouwen in de rol van openbare instituten.” Hij vervolgde: “De prioriteit is nu om deze bevindingen te integreren in bruikbare wegwijzers voor toekomstige ontwikkelingsinspanningen door de Afghaanse overheid en de internationale gemeenschap.”

Bevindingen van het onderzoek in 2011 zijn onder meer:

  • Over het geheel genomen zegt 35% van de Afghaanse burgers dat het met het land de verkeerde kant opgaat – een toename van 8% vergeleken met 2010. De belangrijkste genoemde reden voor pessimisme is onveiligheid, gemeld door 45% van de respondenten die zeggen dat het land de verkeerde kant opgaat. Dit wordt gevolgd door corruptie (16%), slechte overheid (15%) en werkloosheid (13%).
  • Ondanks economische, politieke en veiligheidsproblemen waarmee Afghanistan wordt geconfronteerd, zegt dit jaar bijna de helft van de respondenten (46%) dat het in het land de goede kant opgaat, een lichte daling in 2011 maar nog hoger dan in eerdere jaren. De belangrijkste reden voor optimisme is reconstructie/herbouw, genoemd door 40% van de respondenten die zeggen dat het land zich in de goede richting beweegt. Goede veiligheid (39%) en verbetering van het onderwijssysteem (16%) zijn andere factoren die in 2011 genoemd zijn voor optimisme.
  • Onveiligheid (waaronder aanvallen, geweld en terrorisme) wordt als grootste probleem in Afghanistan vastgesteld door meer dan een derde van de respondenten (38%), gevolgd door werkloosheid (23%) en corruptie (21%).
  • De steun voor de inspanningen van de overheid op het gebied van vrede, verzoening en onderhandeling met bewapende oppositiegroeperingen blijft in 2011 erg hoog (82%), wat suggereert dat een aanzienlijke proportie van het Afghaanse publiek voor een politieke oplossing is voor de aanhoudende strijd in het land, in plaats van een zuiver militaire. Het aantal respondenten dat echter zegt dat zij sympathiseren met de motieven van de Taliban heeft in 2011 het laagste niveau bereikt: de steun is gedaald van 56% in 2009 en 40% in 2010 naar 29% in 2011.
  • Drieënveertig procent van de respondenten melden verbetering van het financiële welzijn van hun huishouding (vergeleken met 42% in 2010 en 31% in 2009). De meerderheid van de respondenten melden dat zij tevreden zijn over de beschikbaarheid van de meeste basisvoorzieningen, waaronder onderwijs voor kinderen (73%), schoon drinkwater (70%) en de beschikbaarheid van klinieken en ziekenhuizen (57%), waarmee in 2011 hiervoor de hoogste niveaus zijn bereikt.
  • De grootste problemen waarmee vrouwen in Afghanistan in 2011 worden geconfronteerd zijn het ontbreken van onderwijs en/of ongeletterdheid (25%), het ontbreken van rechten (15%), huiselijk geweld (9%), gedwongen huwelijk/bruidsschat (8%), algemene gezondheidszorg (8%) en armoede (8%).

Om contextuele analyse van de bevindingen van het onderzoek in 2011 te verschaffen, ontwikkelt The Asia Foundation momenteel een bijbehorend boekdeel voor uitgifte in begin 2012. Schrijvers die een bijdrage leveren zijn onder meer academici en beleidsmakers van de Afghaanse en internationale gemeenschappen.

Het 2011 onderzoek is een product van The Asia Foundation, met financieringssteun van de U.S. Agency for International Development (USAID) en is gehouden aan de hoogste en zorgvuldigste normen van sociaalwetenschappelijk onderzoek.

De belangrijkste bevindingen, veelgestelde vragen (FAQ's) en het multimedia-aanbod zijn ook beschikbaar op onze website. Wij nodigen u uit op ons te reageren op Facebook: http://www.facebook.com/AsiaFoundation en volg #AfghanSurvey en @Asia_Foundation op Twitter.

OVER THE ASIA FOUNDATION IN AFGHANISTAN

The Asia Foundation begon haar werkzaamheden in Afghanistan in 1954 en heropende haar kantoor in Kabul in 2002. Sindsdien heeft de Foundation geholpen bij Afghaanse inspanningen om het land te herbouwen en de ontwikkeling sneller te laten lopen. Programma's richten zich op bestuur, recht en burgermaatschappij, waaronder ondersteuning voor de ontwikkeling van een nieuwe constitutie en nationale stemmersregistratie, onderwijs voor burgers en de relaties tussen overheid en media. De Foundation biedt langetermijn ondersteuning en technische hulp aan de voornaamste overheidsinstanties die verantwoordelijk zijn voor de leidinggevende tak, parlementaire zaken, landbouw en subnationaal bestuur. Andere programma's richten zich op empowerment van en onderwijs aan vrouwen.

Over de ASIA FOUNDATION

De Asia Foundation is een non-profit, niet-overheidsorganisatie die zich inzet voor de ontwikkeling van een vredelievende, welvarende, rechtvaardige en open Aziatisch-Pacifische regio. De Foundation ondersteunt Aziatische initiatieven voor verbetering van bestuur, recht en burgermaatschappij, empowerment van vrouwen, economische hervorming en ontwikkeling, het milieu en regionale samenwerking. Puttend uit bijna 60 jaar ervaring in Azië werkt de Foundation samen met private en publieke partners op het gebied van leiderschap en institutionele ontwikkeling, uitwisseling en beleidsonderzoek.

Vanuit 18 kantoren in heel Azië, een kantoor in Washington, DC en de hoofdvestiging in San Francisco, pakt de Foundation deze kwesties aan op zowel landelijk als regionaal niveau. In 2010 heeft de Foundation meer dan $98 miljoen aan programma-ondersteuning geboden en distribueerde zij bijna een miljoen boeken en tijdschriften met een waarde van meer dan $42 miljoen.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal welke als enige juridische geldigheid beoogt.

CONTACT:
De Asia Foundation
in San Francisco: Amy Ovalle, +1-415-743-3340
aovalle@asiafound.org
In San Francisco: Eelynn Sim, +1-415-743-3318
esim@asiafound.org
In New York: Brent Jones, +1-415-238-0969

bjones@asiafound.org