Voorrang voor onderzoek bijenverdwijnziekte


Liotard: “Schandpaal voor GMO-producenten die onderzoek boycotten”

STRAATSBURG, 20111115 -- “Meer onderzoek naar de massale bijensterfte is van levensbelang omdat bijen maar liefst 85 procent van onze gewassen bestuiven. Het gaat om onze voedselvoorziening! Het is onbekend waar al die kolonies aan doodgaan. Onafhankelijk onderzoek is een absolute must. Het is dan ook onbegrijpelijk dat er mensen zijn die zwichten voor druk vanuit de chemie om bepaalde pesticiden daar buiten te houden.” Dat zegt Kartika Liotard van Verenigd Links.

Het Europees Parlement stemde dinsdagmiddag over een rapport over de bijensterfte: “Bijenvriendelijk gebruik van bestrijdingsmiddelen waar ze hier over spreken, dat noem ik belachelijk”, zegt Liotard. “Landbouw en industrie denken alleen aan ‘gewasbescherming’. Voor mij blijven het ‘pesticiden’. Het is ook geen puur veterinaire kwestie. Het is de wereld op zijn kop als we ‘het gebrek aan geneesmiddelen voor bijen’ als oorzaak gaan zien. Europa beschouwt bijen vooral als economisch product, als een vorm van ‘dierhouderij’. Wanneer gaat de agro-industrie nou eens inzien dat het ecologisch belang van bijen en andere wilde bestuivers vele malen groter is dan de beperkte horizon van haar eigen akker toelaat? Het is terecht dat hier in Straatsburg Einstein is aangehaald: sterft de bij uit dan heeft de mensheid nog 4 jaar.”

Verdachte bronnen

Het zijn vermoedelijk diverse factoren die er toe leiden dat in één jaar tal van bijenkolonies kunnen verdwijnen. In sommige delen van de VS tot wel 70%. Naast pesticiden en parasieten zou het ook om de invloed van elektromagnetische straling kunnen gaan, om de klimaatverandering en om de monocultuur die gepaard gaat met GMO-teelt. Begin oktober kwam er uit Groot-Brittannië een verdachte bron van bijensterfte bij: nanodeeltjes roet uit dieselmotoren.

Schandpaal

Kartika Liotard: “Producenten van genetisch gemodificeerd zaad boycotten het onafhankelijk onderzoek omdat ze vaak geen gezuiverd genetisch gemanipuleerd stuifmeel af willen geven. Dan kan de giftigheid ervan voor bijen niet worden getest. Dat is onverantwoord gedrag. Het wordt tijd dat de Europese Commissie hun namen aan de schandpaal nagelt en ze ook economisch aanpakt.”

Onafhankelijk

Liotard: “Het enige dat zeker is, is dat er meer onafhankelijk onderzoek nodig is waarbij we geen enkele oorzaak op voorhand uitsluiten. En zolang we het niet weten, moeten we verdachte bestrijdingsmiddelen uit voorzorg verbieden. We moeten onze grootschalige landbouwpraktijken kritisch tegen het licht houden. Industriële landbouwmethoden leiden tot monoculturen en we weten dat ook bijen daar slecht in gedijen. Voedsel wordt onbetaalbaar als het bestuiven met de hand zou moeten. Het gaat om zeker 22 miljard euro, elk jaar.”

Alternatief

Zo’n 70 parlementsleden, onder wie Liotard, dienden een alternatieve resolutie in om geen enkele oorzaak van bijensterfte uit te sluiten van onafhankelijk onderzoek. Kartika Liotard: “Onze resolutie heeft het vandaag in de stemming helaas niet gehaald. Met andere woorden: een meerderheid van het parlement steunt het rapport van de landbouwcommissie dat hevig is beïnvloed door de
lobby.”