Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek
http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/NWOP_8MTDY9

20 oktober 2011

Optimaal mijmeren met Marten Scheffer tijdens Spinoza te Paard

Hoe ontstaan ontdekkingen? Op 15 november laat Marten Scheffer het publiek optimaal mijmeren tijdens Spinoza te Paard in het Paard van Troje in Den Haag. Scheffer gebruikt muziek om de ratio van het publiek te onderdrukken. Daardoor komen associaties makkelijker tot stand. En dat leidt tot 'Eureka-momenten'. Het publiek vangt zo een glimp op van de betovering die wetenschappers en kunstenaars voelen als ze iets nieuws ontdekken.

Marten Scheffer is hoogleraar Aquatische Ecologie en Waterkwaliteitsbeheer aan de Wageningen Universiteit. In 2009 ontving hij de NWO-Spinozapremie. Met zijn modellen voorspelt Scheffer wanneer een helder meer vertroebelt, een migraineaanval doorzet of een oude cultuur ineenstort. Scheffer is daarnaast musicus en componist en is met vijftien platen en honderden concerten geen onbekende in de muziekwereld.

Spinoza te Paard
Onder het motto 'Ongehoorde Kennis' verkennen laureaten van de NWO-Spinozapremie in poppodium Paard van Troje de grenzen van de wetenschap. NWO organiseert Spinoza te Paard samen met Paard van Troje en het Rathenau Instituut.


- Locatie: Paard van Troje, Prinsegracht 12, Den Haag
- Datum: 15 november 2011

- Tijd: 19.00 uur zaal open, aanvang: 20.00 uur
- Prijs: ¤ 7,00 (excl. servicekoosten)

- Kaarten te bestellen bij Paard van Troje, www.paard.nl, t.: +31 (0)70 360 18 38
- Meer informatie op www.nwo.nl/spinozatepaard

De NWO-Spinozapremie is de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap. De premie wordt door NWO toegekend aan Nederlandse onderzoekers die tot de absolute top van de wetenschap behoren. Per jaar worden maximaal vier premies uitgereikt. De laureaten krijgen elk een bedrag van 2,5 miljoen euro om te besteden aan onderzoek naar keuze.

Over NWO
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) is de onafhankelijke nationale wetenschapsfinancier en heeft tot taak het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te laten excelleren via nationale competitie. Jaarlijks geeft NWO ruim 500 miljoen euro uit aan subsidies voor toponderzoek en toponderzoekers, vernieuwende instrumenten en apparatuur, en aan instituten waar toponderzoek wordt bedreven. NWO financiert het onderzoek van zo'n 5000 getalenteerde wetenschappers aan universiteiten en instellingen. Selectie door middel van peer review is in handen van onafhankelijke deskundigen. NWO bevordert de overdracht van kennis naar de maatschappij en het bedrijfsleven.


---