Raad voor Cultuur


Joop Daalmeijer nieuwe voorzitter Raad voor Cultuur

Joop Daalmeijer wordt de nieuwe voorzitter van de Raad voor Cultuur. De ministerraad heeft vandaag ingestemd met zijn benoeming. Daalmeijer neemt met ingang van 15 november 2011 de taken over van de huidige waarnemend voorzitter van de Raad, Mirjam de Meijer.

Eerder dit jaar legde toenmalig voorzitter Els Swaab haar functie neer, omdat zij het niet eens was met de bezuinigingsplannen van staatssecretaris Zijlstra (Cultuur). De afgelopen maanden nam Mirjam de Meijer de honneurs waar. Zij hervat binnenkort haar werkzaamheden als raadslid.

Joop Daalmeijer verheugt zich op zijn nieuwe functie bij de Raad voor Cultuur. "Ik ben vooral een consument geweest als het om kunst en cultuur gaat: Opera, klassieke muziek, ballet en theater. Bij de publieke omroep was ik meer betrokken bij het programmatische beleid rond kunst en cultuur, omdat dat een van de taken van mijn oude omroep, de NTR, is. Bij de Raad voor Cultuur ga ik me inzetten voor de strategie en het meerjarenbeleid van de uitvoerende sector. Samen met de collega's in de Raad ga ik op zoek naar nieuwe kansen en ontwikkelingsmogelijkheden in deze tijd van bezuinigingen en de economische crisis. Want juist in sombere tijden zijn kunst en cultuur broodnodig."

Daalmeijer (1946) was het afgelopen jaar, tot zijn pensionering in september 2011, waarnemend algemeen directeur van de NTR. Daarvoor was hij onder meer algemeen directeur van de Nederlandse Programma Stichting, hoofdredacteur van Radio Nederland Wereldomroep en netcoördinator bij de publieke omroep. Daalmeijer begon zijn carrière als schrijvend journalist en werkte later ook als presentator bij de VARA en Veronica.
Daalmeijer is op dit moment onder meer lid van de Commissie Cultureel Verdrag Vlaanderen-Nederland en lid van de Raad van Toezicht van Free Press Unlimited.

Nieuw raadslid
De ministerraad heeft vandaag ook ingestemd met de benoeming van Mathieu Weggeman (1953) tot lid van de Raad voor Cultuur. Weggeman is zelfstandig bestuursadviseur en hoogleraar Organisatiekunde aan de Technische Universiteit Eindhoven. Daarnaast is hij strategic associate bij De Baak en adviesbureau Squarewise.