Ingezonden persbericht


Amendement onderwijstijd garandeert meer ophokuren

Amsterdam, 15 November 2011 - Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is onthutst over het voornemen van onderwijsminister Van Bijsterveldt om de 1040-urennorm te herintroduceren. Chanine Drijver, voorzitter van het LAKS: 'Hiermee vergeet de minister de 20.000 scholieren die niet voor niets in 2007 tegen 'ophokuren' staakten. Scholen kregen én krijgen het niet voor elkaar om 1040 kwalitatief goede lessen te organiseren. Met dit voorstel zijn we weer terug bij af.'

Tijdens het debat over de onderwijstijd diende PVV-kamerlid Harm Beertema een amendement in op het wetsvoorstel. Hij stelt voor dat elke school in het 1e en 2e leerjaar de oude situatie moet handhaven en in plaats van de voorgestelde 1000 uren, 1040 lesuren moet blijven verzorgen. De minister heeft positief geadviseerd over dit amendement.

Uit recent onderzoek van het LAKS bleek dat scholieren nog steeds gemiddeld 2 weken per jaar worden opgehokt. 'De minister en Beertema suggereren onterecht dat aan een kwantitatieve urennorm een kwaliteitslabel opgehangen kan worden,' aldus Drijver.

Omdat de bekostiging niet meestijgt en scholen geen financiële middelen hebben om de norm nu wel te halen, zullen de leerlingen de voorgenomen extra uren onder het toeziend oog van een conciërge moeten doorbrengen. Drijver: 'Het verhogen van de urennorm betekent niet dat scholieren ook meer les gaan krijgen. In de praktijk zullen de extra 40 uren bovenop het bestaande aantal ophokuren komen'.

Natuurlijk is het mooi dat Nederlandse scholieren de mogelijkheid hebben veel lessen te volgen, maar die lessen dienen wel goed ingevuld te worden. Er wordt in het wetsvoorstel bovendien niets gepresenteerd om ophokken structureel te voorkomen.

De minister zette de zorgen die de kamer afgelopen dinsdag in het debat over de ophokuren uitte, weg als 'dramatiek die erbij gehaald wordt'. Zij meent dat het veel te ver gaat om te veronderstellen dat dit invloed zal hebben op de ophokuren. De scholierenorganisatie is teleurgesteld in de minister en is verontwaardigd over het feit dat zij de zorgen vanuit de Tweede Kamer en vanuit het LAKS zo gemakkelijk van tafel veegt.

Komende woensdag vergadert de Tweede Kamer in haar derde termijn over het wetsvoorstel onderwijstijd.

Noot voor de redactie,