Gemeente Maastricht

Communicatiecampagne hoogwater van start

Brochure en meterkastkaart voor Borgharen/Itteren

15 november 2011

De inwoners van Borgharen en Itteren ontvangen deze week een folder en een meterkastkaart over hoogwater. Daarin informeert de gemeente Maastricht hen over wat zij kunnen doen bij dreigende waterstanden in de Maas.

De evaluatie van de gang van zaken rondom het hoogwater in januari 2011 en het feit dat Rijkswaterstaat de waterhoogte bij Sint-Pieter meet, in plaats van bij Borgharen-Dorp, zijn de belangrijkste aanleidingen voor deze communicatiecampagne hoogwater. Doordat Rijkswaterstaat de waterhoogte bij Sint-Pieter meet, zijn namelijk de kritische waterstanden veranderd.

Vanaf vandaag staat op een lijst met vragen en antwoorden over hoogwater online: www.maastricht.nl/hoogwater. Ook is de folder daar te downloaden. Op het moment dat er hoogwater is, is er een regionaal informatienummer waar inwoners terecht kunnen met vragen.

Het hoogwater van januari 2011 is aanleiding om het communicatieproces tegen het licht te houden. Hierop zijn de gemeenten Eijsden-Margraten, Maastricht, Meerssen, Stein en Sittard-Geleen, samen met Rijkswaterstaat en het Waterschap Roer en Overmaas, om tafel gegaan en hebben de communicatie op elkaar afgestemd. Er is gezamenlijk informatiemateriaal gemaakt en de processen in hoogwatertijd zijn beter op elkaar afgestemd. De informatie tijdens hoogwater wordt nu centraal gecoördineerd in het Meld- en Coördinatiecentrum van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg in Maastricht. De Maasgemeenten gebruiken die centrale informatie vervolgens om eigen inwoners te informeren. Ook voor de pers komt er een centraal informatienummer. Dit levert tijdswinst op en alle overheden gebruiken dezelfde informatie.