Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 15 november  |
|2011                                              |

1. Gebiedsdossiers drinkwaterwinningen De provincie gaat een convenant sluiten met Brabant Water, de waterschappen en de gemeenten Waalwijk, Loon op Zand, Eersel, Haaren, Tilburg, Goirle en Helmond. Daarin spreken ze af voortvarend aan de slag te gaan met maatregelen om de bescherming van het grondwater voor de drinkwaterwinning te verbeteren.

2. Jaarverslag provinciale archiefinspectie Lokale overheden in Brabant moeten meer besef krijgen van het belang van adequate archivering van digitale documenten en databestanden. Daarnaast moet er meer deskundigheid ontwikkeld worden op dit gebied. Het provinciale documentmanagementsysteem Corsa voldoet aan de archieftechnische eisen. Wel is het zaak te zorgen voor een toegankelijk en bruikbaar archief op lange termijn. Dat blijkt uit het verslag over de periode 2009-2010 van de provinciaal archiefinspecteur. GS hebben de bijbehorende notitie naar de Statencommissie Economische Zaken en Bestuur gestuurd.

3. IPO-vertegenwoordigingen Noord-Brabant GS hebben in een notitie aan de statencommissie Economische Zaken & Bestuur (EZB) aangegeven hoe Brabant is vertegenwoordigd bij het IPO.

4. Bezwaarschriften Verordening Ruimte In de Verordening Ruimte Noord-Brabant, fase 2, is een mogelijkheid gecreëerd voor nieuwvestiging van een biologische boomkwekerij, op een specifiek aangeduide locatie. Hiertegen zijn bezwaarschriften ingediend. De Commissie voor behandeling van bezwaarschriften heeft geadviseerd deze niet ontvankelijk te verklaren. GS nemen dit advies over.

5. Betaling nazorg stortplaats Zinkfabriek Nyrstar te Budel-Dorplein heeft voldaan aan de betalingsverplichtingen van de nazorg van de stortplaats. Gedeputeerde Staten stemmen daarom in met het doorhalen van de hypotheek. Nyrstar beheert één van de negen stortplaatsen in Brabant, waarvoor de provincie na sluiting verantwoordelijk is voor de eeuwigdurende nazorg. De nazorg wordt gefinancierd via een nazorgheffing van de provincie aan de exploitant van de stortplaats.

6. Afronding ontwikkeltraject Het verkeersveiligheidsbeleid wordt herzien op het gebied van taken, verantwoordelijkheden en financiering. Dit gebeurt samen met verkeersveiligheidspartners zoals gemeenten, politie en Veilig Verkeer Nederland. Voor de procesbegeleiding en afronding van het ontwikkeltraject hiervan, is nogmaals voor P2 managers gekozen vanwege de effectiviteit en de opgebouwde relaties.

7. Statenvragen D66 over EU en terreinbeherende instanties De Europese Commissie heeft bepaald dat natuurbeschermingsorganisaties c.q. terreinbeherende organisaties ondernemingen zijn. De provincies hebben een advocatenkantoor ingeschakeld om de impact hiervan te beoordelen en om te bezien op welke wijze hierop moet/kan worden gereageerd. Omdat het advocatenkantoor haar werkzaamheden nog niet heeft afgerond, kan de beantwoording van Statenvragen van D66 pas daarna volledig plaatsvinden.