Ingezonden persbericht


Rotterdam, 15 november 2011

NRC voedt verwarring rond energielabel

Het energielabel voor woningen blijft in discussie. Zo richt redacteur Marcel aan de Brugh in de NRC van zaterdag 12 november jl. zijn pijlen op dikke normen, Europa, motieven van de overheid bij energiebesparing én op het (verplichte) energielabel. Daarbij missen enkele pijlen wel het doel.

Wat is een energielabel?
Het energielabel is een maat voor de energetische kwaliteit van een woning. Deze energetische kwaliteit van een woning heeft natuurlijk invloed op het uiteindelijke energiegebruik van een gezin dat de woning bewoont. Maar het gebruikersgedrag van dat gezin speelt hier ook een voorname rol. Nog even afgezien van bijvoorbeeld het elektragebruik van alle huishoudelijke apparaten, dat niet in de bepaling van het label is opgenomen. Zij vormen immers geen onderdeel van de energetische kwaliteit van de woning zelf. Over dit misverstand, en nog enkele meer, schreef ISSO dit voorjaar een toelichting in de ISSO-Info van april 2011.

NEN 7120
Dit artikel heeft niet voor iedereen geholpen, want in het artikel "Ook een A-label voor uw huis? Dat klopt misschien niet" in de NRC van zaterdag 12 november wordt al snel weer deze zelfde denkfout gepresenteerd. Daarnaast wordt in het artikel gesproken over de NEN 7120. Dit is de nieuwe norm voor het berekenen van de Energieprestatiecoëfficiënt voor nieuwe woningen en de berekeningsmethode voor het energielabel voor bestaande woningen. Deze gaat toegepast worden als het nieuwe Bouwbesluit op 1 april 2012 van kracht wordt.

Opname van het energielabel
De gegevens voor het bepalen van het energielabel van een woning worden ook na 1 april 2012 nog steeds opgenomen conform het opnameprotocol, uitgegeven door ISSO (ISSO-publicatie 82.1). Terecht refereert het artikel aan de fouten die voorkwamen in de opnames van de gecontroleerde energielabels in 2009 en 2010. Het aantal geconstateerde fouten was in 2010 ongeveer gehalveerd ten opzichte van 2009, maar nog steeds te hoog. Deze constateringen zijn aanleiding geweest om de kwaliteit en reproduceerbaarheid van de opnames te verbeteren, onder andere door een verplicht examen voor de label-adviseurs en door een internet-forum waar label-opnemers hun vragen over opnames kunnen stellen en bespreken.

Controle op afgegeven energielabels
De opmerking in het NRC-artikel dat deze geconstateerde tekortkomingen voor de binnenkort te presenteren resultaten van een nieuw onderzoek door de VROM-Inspectie 'weinig goeds doen vermoeden' is dan ook tendentieus. Natuurlijk blijft een opname mensenwerk, maar de resultaten van de verbetering van de kwaliteit van de opnames kunnen we pas na het bekend worden van het laatste onderzoek van de VROM-Inspectie met cijfers onderbouwen of weerleggen. Recente onderzoeken van de certificerende instellingen, die toezicht houden op de kwaliteit van de afgegeven energielabels, geven als resultaat dat de opnames waarbij het uiteindelijk toegekende label niet correct is inmiddels gemiddeld onder de 10% liggen.



Ingezonden persbericht