Citibank geeft duiding bij het dossier voor het Hof van Beroep

15/11/2011 15:33

Citibank Belgium

Het vonnis dat op 1 december 2010 door de 61ste correctionele kamer van de rechtbank in eerste aanleg werd uitgevaardigd, bevat een groot aantal positieve punten. Volgens het vonnis (i) was er geen sprake van misbruik van vertrouwen, oplichting of misleiding, (ii) heeft de bank zich niet schuldig gemaakt aan witwaspraktijken, (iii) is de Wet Willems inzake financiële tussenpersonen niet van toepassing en (iv) is er geen enkele reden een verbeurdverklaring uit te spreken.

Het gaat hier om belangrijke besluiten voor de bank die zeer goed gemotiveerd werden.

Niettemin heeft de correctionele rechtbank drie belangrijke zaken in overweging genomen die de bank moeilijk kan aanvaarden en die de beroepsprocedure ingesteld door de bank gerechtvaardigd hebben:

* Volgens de rechtbank was er bij de bank sprake van opzet aangezien de rechtbank van mening was dat het reclamemateriaal met betrekking tot de gestructureerde obligaties van Lehman Brothers misleidend was,

* De rechtbank heeft de bank veroordeeld op basis van de wet betreffende de handelspraktijken* terwijl deze wet niet toegepast zou mogen worden op de distributie van financiële producten die via een prospectus** uitgegeven worden, zoals bepaald wordt in de prospectus-wet zelf.

* De rechtbank heeft een schadevergoeding toegekend aan alle burgerlijke partijen zonder voor elk van hen na te gaan of er sprake was van fout en schade en of er wel een oorzakelijk verband is tussen deze fout en de schade. Dit druist in tegen de fundamentele principes van de burgerlijke aansprakelijkheid naar Belgisch recht.

De bank heeft de feiten uit het dossier als volgt uiteengezet:

1. De gestructureerde obligaties: de gestructureerde obligaties die verdeeld werden door Citibank Belgium en wereldwijd door tientallen andere financiële instellingen terecht werden verkocht als defensieve producten met een minimumrisico: (i) de obligaties werden uitgegeven door een filiaal van Lehman Brothers Holding Inc. die voor 15 september 2008 gold als één van de meest prestigieuze financiële instellingen ter wereld. Zij genoot van een A+-rating en vanaf juni 2008 een A-rating die een zeer laag kredietrisico inhoudt (een risico van 0,6% dat zij binnen vijf jaar na de toekenning van de rating hun betalingsverplichtingen niet zullen nakomen), (ii) het geïnvesteerde kapitaal was beschermd (een term waarvan het gebruik is vastgelegd door de CBFA), en (iii) de producten hadden doorgaans een korte looptijd.

De gestructureerde obligaties waren goede producten die tegemoet kwamen aan een vraag van de markt. Zij hebben helemaal niets te maken met de Amerikaanse producten die "toxisch" of "subprime" genoemd worden en de geruchten die stellen dat deze gestructureerde obligaties niet buiten de Verenigde Staten verkocht mochten worden, zijn ongegrond.

2. Toepassing Chapter 11 procedure op de groep Lehman Brothers: het is niet de structuur van de door CBB verkochte producten dan wel de toepassing van de Chapter 11 procedure op de Lehman Brothers Holding Inc. in de Verenigde Staten op 15 september 2008 die geleid heeft tot het verlies van het door de klanten geïnvesteerde kapitaal. Alle specialisten zijn het erover eens dat de insolvabiliteit van de Lehman groep niet te voorspellen was.

De onvoorspelbaarheid van het faillissement van Lehman Brothers is overigens ook erkend door het openbaar ministerie en door de correctionele rechtbank in eerste aanleg.

3. Het aanbieden van gestructureerde obligaties van Lehman Brothers door CBB: de gestructureerde obligaties van Lehman Brothers werden door Citibank Belgium aangeboden in het kader van haar 'open- architectuur'-politiek, dit houdt in dat er op volledig onpartijdige wijze beleggingsproducten voorgesteld worden die uitgegeven zijn door verschillende financiële instellingen. Dit brengt voor de klant vele voordelen met zich mee.

Zoals van bij aanvang van deze zaak is de eerste bezorgdheid van Citibank Belgium het lot van haar klanten. Om die reden heeft de bank begin 2010 aan de klanten die in het bezit waren van door de bank verdeelde gestructureerde obligaties van Lehman Brothers, de mogelijkheid geboden onmiddellijk een aanzienlijk deel van hun belegging te recupereren. Het dadingsvoorstel werd tot nu toe al aanvaard door 98% van de betrokken klanten.

Daarom ook behoudt de bank, ongeacht de uitkomst van de beroepsprocedure, haar dadingsvoorstel aan identiek dezelfde voorwaarden als deze voorgesteld begin 2010*** voor de overblijvende 2% van de klanten.

De bank heeft nog steeds alle vertrouwen in de beroepsprocedure.

Programma voor maandag 21 NOVEMBER: onregelmatigheden in de procedure en objectiviteit van het onderzoek

*De wet van 14 juli 1991 betreffende de handelspraktijken en de voorlichting en bescherming van de consument.

**De wet van 16 juni 2006 op de openbare aanbieding van beleggingsinstrumenten en de toelating van beleggingsinstrumenten tot de verhandeling op een gereglementeerde markt

***Het aanbod tot dading omvat, onder bepaalde voorwaarden, een contante betaling van 65% van de nominale waarde van de Lehman Brothers obligaties waarop klanten van Citibank Belgium via Citibank Belgium hebben ingetekend. Voorts krijgen de klanten de mogelijkheid om het bedrag van de contante betaling te plaatsen op een geblokkeerde termijnrekening op 3 jaar met automatische kapitalisatie van interesten bij Citibank Belgium en een bruto-interest op jaarbasis van 5,3%.

Perscontacten:

Lars Seynaeve

Tel. : +32 (0)2 626 54 27

GSM : +32 (0)495 599 801

lars.seynaeve@citi.com

Sandrine Roberti de Winghe

Tel. : +32 (0)2 626 67 73

GSM : +32 (0)478 828 729

Sandrine.robertidewinghe@citi.com

Algemeen:

Citi is met haar aanwezigheid in meer dan 160 landen in alle werelddelen, de meest verspreide financiële instelling ter wereld en telt ongeveer 200 miljoen klanten. Citi biedt particulieren, bedrijven, overheden en instellingen een zeer breed gamma aan financiële producten en diensten, waaronder bankieren en krediet voor particulieren, bankieren voor bedrijven, obligatieverhandeling en vermogensbeheer. Meer informatie op www.citigroup.com | Twitter: @Citi | YouTube: www.youtube.com/citi | Blog: http://new.citi.com | Facebook: www.facebook.com/citi | LinkedIn: www.linkedin.com/company/citi

Citibank Belgium (www.citibank.be) maakt deel uit van Citi en heeft in België een netwerk van ongeveer 200 agentschappen die een breed productengamma aanbieden, zoals zichtrekeningen, spaarrekeningen, kredieten, beleggingen en kredietkaarten.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel