Ingezonden persbericht


Informatierubriek Gemeente Hattem
week 46, 15 november 2011
-

APV-Vergunningen
-

Vergunning is verleend voor: het innemen van een standplaats voor de verkoop van oliebollen aan Molenbelt 3 op 29, 30 en 31 december, aan de heer Visser (VZ 7 november 2011). het houden van een kerstrondgang op 25 december van 7.00 tot 09.30 uur, aan Vrije Baptistengemeente Bethel (VZ 7 november 2011). het houden van een vogeltentoonstelling op 24, 25 en 26 november in het gebouw van PV De Reizende Postduif, Burgemeester Moslaan 1A, aan Kanarie- en Vogelvereniging Hattem (VZ 7 november 2011).

Bezwaarschrift indienen

-

-

Wet op de kansspelen

Op grond van artikel 3 van de Wet op de kansspelen is een vergunning verleend voor het houden van een verloting op zaterdag 26 november tijdens de vogeltentoonstelling van de Kanarie- en Vogelvereniging Hattem (VZ 7 november 2011).

Personen die door het besluit rechtstreeks in hun belang zijn getroffen, kunnen daartegen ingevolge de Algemene wet bestuursrecht binnen 6 weken na verzenddatum (VZ) een bezwaarschrift indienen bij het college c.q. de burgemeester. Een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. In geval van onverwijlde spoed kan de Voorzieningenrechter van de rechtbank te Zutphen, sector Bestuursrecht, Postbus 205,7200 AE Zutphen, bij afzonderlijk schrijven verzocht worden een voorlopige voorziening te treffen. Er dient dan wel een bezwaarschrift te zijn ingediend. Voor de behandeling van een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

VerKeerSBeSLuiT

Het college maakt bekend dat zij nabij de woning Allershoeve 35 een parkeerplaats voor gehandicapten zal realiseren middels plaatsing van het bord model E6 van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en markeringen op het wegdek. Het bord E6 zal worden voorzien van een onderbord waarop het kenteken van de melder staat.

-

Kleine Gracht 3: het gedeeltelijk veranderen van een woning en het plaatsen van een erfafscheiding (VZ 8 november 2011). Grote Gracht 71: het kappen van 1 boom (VZ 9 november 2011).

Bezwaarschrift indienen

Bezwaarschrift indienen

COLLeCTe

14 t/m 19 november: NSGK voor het gehandicapte kind. 21 t/m 26 november: Nationaal MS Fonds.

BegrOTing 2012 VASTgeSTeLD DOOr De geMeenTerAAD
Wijziging op verhoging OZB Maandag 7 november besprak de gemeenteraad van Hattem de begroting voor 2012 onder de belangstelling van een overvolle publieke tribune. De begroting 2012 is door de gemeenteraad vastgesteld met één wijziging. Daarnaast zijn er twee moties aangenomen en is een aantal toezeggingen door het college gedaan. Het overgrote deel van de begroting 2012 is daarmee akkoord bevonden. Dit betekent dat het college in 2012 de ruimtelijke en maatschappelijke projecten gaat afmaken waar ze al mee begonnen is. Daarnaast gaat de gemeente aan de slag met drie nieuwe taken die vanaf 2012 niet meer onder het rijk vallen, maar taken van de gemeente worden: taken op het gebied van jeugdzorg, AWBZ en de werk en inkomen. Ook wil Hattem in 2012 graag verder met de samenwerking met de gemeenten Heerde en Oldebroek.

Dit verkeersbesluit ligt ter inzage bij de balie Publiek en Service. Tegen dit besluit kan u ingevolge de Algemene wet bestuursrecht binnen 6 weken na datum verzending besluit een bezwaarschrift bij ons indienen. Indien tegen het besluit bezwaar wordt gemaakt, kan gedurende de bezwaartermijn een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening worden gedaan. Het verzoek tot een voorlopige voorziening moet worden gericht aan de Voorzieningenrechter van de rechtbank Zutphen, sector bestuursrecht, Postbus 205, 7200 AE Zutphen. Het college maakt bekend dat in verband met werkzaamheden ten behoeve van de aanleg van een gasleiding t.g.v. Kerkstraat 41-42 de Ridderstraat, Achterstraat en Kruisstraat op maandag 28 november 2011 van 08.00 tot 11.00 uur voor al het verkeer worden afgesloten. Er is geen omleidingsroute mogelijk. De wegen zijn in beheer bij de gemeente Hattem.

TiJDeLiJK VerKeerSBeSLuiT

Personen die door het besluit rechtstreeks in hun belang zijn getroffen, kunnen daartegen ingevolge de Algemene wet bestuursrecht binnen 6 weken na de datum van verzending (VZ) een bezwaarschrift indienen bij het college. Met de uitvoering van dit besluit kan meteen worden begonnen (let wel: dit is op eigen risico en geldt niet bij een kapvergunning), ook al wordt er een bezwaarschrift ingediend. Als dit niet gewenst is kan een voorlopige voorziening worden gevraagd bij de voorzieningenrechter van de rechtbank te Zutphen, sector Bestuursrecht, postbus 205, 7200 AE Zutphen. U dient dan aan te geven waarom het erg belangrijk is voor u dat het besluit nog niet wordt uitgevoerd. Er dient dan wel eerst een bezwaarschrift te zijn ingediend. Voor de behandeling van een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. Over de hoogte en de wijze van betaling kan contact worden opgenomen met de rechtbank Zutphen (0575-593500) of www.rechtspraak.nl.

Toezeggingen van het college

Verhoging OzB

Er zijn meer moties en amendementen ingediend dan er zijn aangenomen. Een aantal moties en amendementen is door de fracties van de gemeenteraad ingetrokken of aangehouden na toezeggingen van het college. Zo is bijvoorbeeld toegezegd dat er in 2012 een begin gemaakt wordt met de ontwikkeling van een visie op burgerparticipatie en dat er gesproken gaat worden over basistaken van de gemeente. Uitgangspunt van deze laatste discussie is een aantal bestaande visies, zoals Samenwerken aan 2025.

WiJziging BeSLuiT MAATSChAPPeLiJKe OnDerSTeuning

Bezwaarschrift indienen

Zie procedure verkeersbesluit.

OMgeVingSVergunning
-

AAngeVrAAgDe Vergunningen
Begoniastraat 43: het plaatsen van een raamkozijn (ingekomen 3 november 2011). Populierenlaan 9: het uitbreiden van een bestaande bedrijfshal (ingekomen 2 november 2011). Nieuweweg 87: het plaatsen van reclame (ingekomen 7 november 2011).

Het college maakt bekend dat zij in haar vergadering van 8 november 2011 een wijziging heeft aangebracht in het Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Hattem 2011.

In het voorstel van het college van burgemeester en wethouders zou in 2012 de OZB verhoogd worden met 20% en in 2013 en 2014 telkens met 10%. De verhoging van de opbrengst rioolheffing zou van 15% naar 10% teruggaan. Op basis van een amendement heeft de gemeenteraad met Christenunie en PvdA voor en CDA, VVD en D'66 tegen uiteindelijk alleen ingestemd met de OZB verhoging van 20% in 2012 en de verhoging van de opbrengst rioolheffing van 10% in 2012. Daarnaast heeft de raad het college opgedragen de OZB verhoging die voor 2013 en 2014 gepland staat terug te brengen naar 0%. Dit betekent dat het college moet bezuinigen om deze belastingverhoging te voorkomen.

Bezuinigingen

Naar aanleiding van twee amendementen is er een discussie gevoerd over het uitstellen of schrappen van bepaalde projecten als bezuinigingsmaatregel. Het college heeft toegezegd dat zij met een voorstel komt van projecten die eventueel op de langere baan geschoven kunnen worden. In het kader van de verdergaande samenwerking met de gemeenten Heerde en Oldebroek kwam verder een personeelsstop aan bod. Wanneer de samenwerking met Heerde en Oldebroek verder vorm krijgt, zal, in overleg, terughoudend omgegaan moeten worden met de invulling van vacatures.

Indien het een reguliere aanvraag betreft kunnen belanghebbenden binnen twee weken na publicatie hun zienswijzen schriftelijk of mondeling naar voren te brengen. Wilt u weten of het een reguliere aanvraag betreft en of u belanghebbende bent dan kunt u contact opnemen met cluster Vergunningverlening en Handhaving.

In het Besluit staan de financiële grondslagen voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in Hattem. Er staan specifieke bedragen bij Wmo-voorzieningen en de regeling rondom eigen bijdragen is hierin vastgelegd. In het artikel over dit laatste ontbrak een regel over welke afschrijftermijn de gemeente hanteert. Deze is nu als lid 3 toegevoegd aan artikel 7: "voor overige voorzieningen wordt een eigen bijdrage in rekening gebracht welke is gebaseerd op de waarde van de voorziening uitgaande van een afschrijftermijn van zeven jaar".

VerLeenDe Vergunningen
Hessenweg 94: het gedeeltelijk slopen, uitbreiden en veranderen van een woning, het oprichten van een bijgebouw en het slopen van drie bijgebouwen (VZ 8 november 2011).

In de voorlichting over het nieuwe Besluit was deze regel wel al meegenomen en daarom is besloten de wijziging met terugwerkende kracht per 1 oktober 2011 in te laten gaan.

Spreiding scholen en vestiging Brede School

Ook zijn er twee moties aangenomen op het gebied van onderwijs en zorg. De raad roept het college op om met schoolbesturen in gesprek te gaan en tenminste één Brede School te realiseren. Ook heeft de raad aan het college gevraagd in 2012 een plan te maken waar in Hattem de scholen, de peuterspeelzalen en de kinderdagverblijven het beste gevestigd kunnen worden.

Wat is een amendement? Met een amendement wordt een voorstel van het college op een onderdeel gewijzigd. Als er een amendement wordt ingediend, stemt de raad eerst over het amendement. Als een meerderheid van de raadsleden voor het amendement stemt, wordt het voorstel daarmee gewijzigd. Daarna wordt gestemd over het gewijzigde voorstel.

Meer informatie over het Besluit kunt u vinden op onze website bij Inwoners - Zorg en Welzijn. Ook liggen de stukken ter inzage bij de balie Zorg en Welzijn in het stadhuis van dinsdag 15 november 2011 tot en met 7 februari 2012.

Motie Wet maatschappelijke ondersteuning

De tweede motie die aangenomen is, gaat over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de manier waarop zorg betaald wordt. De gemeenteraad heeft het college ondermeer opgedragen cliënten goed voor te lichten over de verschillende vormen van zorg, de cliënt altijd de keuze te laten en kwaliteit van zorg te garanderen.

Wat is een motie? Met een motie doet de raad een oproep aan het college of geeft de raad het college een opdracht. Als een motie door de meerderheid van de raad wordt ondersteund, zal het college deze in principe uitvoeren. Het aannemen van een motie is dus een middel van de gemeenteraad om invloed uit te oefenen op het beleid.

Heeft u vragen? Neem dan contact op met de gemeente Hattem, telefoon 038 - 443 16 16 of kom langs in het stadhuis, Markt 1. Het stadhuis is open op maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 12.30 uur. Op woensdag is het stadhuis ook geopend van 13.30 tot 17.00 uur en op vrijdagavond is het loket Burgerzaken geopend van 18.00 uur tot 20.00 uur.