Gemeente Maastricht

Maastricht winterklaar

Gratis strooizout voor 73 instanties en extra inzet

Maastricht is klaar voor een eventueel strenge winter met veel sneeuw en gladheid. Er is een optie genomen op een extra hoeveelheid strooizout. Het wordt direct geleverd als de weersomstandigheden dat vereisen. Deze strategische voorraad is goed voor 56 strooibeurten met zuiver zout. Ter vergelijking: vorig jaar zijn 46 strooibeurten uitgevoerd, waarvan 33 met zuiver zout en 13 opgemengd met zand. Omdat Maastricht wat betreft de zoutinkoop heeft samengewerkt met Meerssen en Sittard-Geleen is er een aantrekkelijke kwantumkorting bedongen.

Ook gaat de gemeente eenmalig gratis zout leveren een aan bejaarden/verzorgingstehuizen en scholen. Zij kunnen daarmee zelf ingangen, trottoirs en toegangspaden sneeuw- en ijsvrij maken. Momenteel worden 73 instanties hiertoe aangeschreven. Op deze manier wordt mede een beroep gedaan op inwoners en organisaties om bij extreme sneeuwval als vorig jaar zelf zo snel mogelijk sneeuw te vegen, zoals dat ook is voorgesteld in het concept zelfbeheer. Voorts zijn de strooiroutes zodanig aangepast dat de wegen naar de tehuizen aan de beurt komen.

In het kader van de burgerparticipatie onderzoekt de gemeente momenteel de inzet van vrijwilligers en uitkeringsgerechtigden bij de gladheidsbestrijding. Er vindt onder meer overleg plaats met de scouting en de reclassering. Te denken valt aan publieke plekken die handmatig sneeuwvrij gemaakt moeten worden, zoals bijvoorbeeld gezondheidscentra en bushaltes.

De extreme winter 2010/2011 heeft aangetoond dat de gemeente de handen meer dan vol heeft aan het reguliere programma gladheidsbestrijding. Alle materieel en menskracht is hiervoor wekenlang non-stop ingezet. Dit wettelijk vastgelegde programma kent de volgende prioriteiten:
1. Hoofdwegen, busroutes, bruggen en doorgaande belangrijke fietspaden;


2. Wijkontsluitingswegen;


3. Overige wegen;


4. Handmatig sneeuwvegen.

Evaluatie van de afgelopen winter leert dat er 73 uitrukken (strooibeurten plus speciale inzet op bruggen) zijn geweest. Er is 600 km weg geveegd, 1715 ton zout en 250 ton zand gebruikt, 55 medewerkers en 11 voertuigen zijn ingezet. De kosten van de strenge winter bedroegen 768.500 euro. Overigens was de sneeuwlaag vaak zo dik dat strooien niet meer hielp en alleen geschoven kon worden.

Op basis van eigen analyse en evaluatie alsmede op basis van klachten van burgers heeft de dienst Stadsbeheer besloten een extra hoeveelheid zout in optie te nemen en daarin samen te werken met Meerssen en Sittard-Geleen. Met de gratis verstrekking en de inzet van vrijwilligers moeten problemen rond plekken voorkomen worden waar de gemeentelijke prioriteiten niet in voorzien.

Ook zijn er nog technische verbeteringen in het materieel aangebracht. Zo wordt middels "Autologic" de strooibreedte en strooiroute automatisch op de voertuigen ingesteld hetgeen de effectiviteit van de maatregelen vergroot. Daarnaast zijn de faciliteiten van Meteoconsult verder vergroot waardoor er nog beter preventief gestrooid kan worden. Het voertuigenpark is nu multifunctioneel gemaakt waardoor meer materieel beschikbaar is, tevens is dit materieel in de zomerperiode inzetbaar voor de alternatieve onkruidbestrijding.

Om de inwoners goed op de hoogte te houden wanneer welke routes en straten aan de beurt zijn met strooien, zal een gladheidsjournaal op de gemeentelijke internetsite van dag tot dag worden bijgehouden. Hierin zullen ook alle andere wetenswaardigheden, nieuws en adviezen actueel gemeld worden.