Ingezonden persbericht


15 november 2011

Tim Meijers wint J.C. Baak Prijs voor scriptie over internationale strafhoven

Internationale strafhoven als het Joegoslavië tribunaal zouden een stuk rechtvaardiger handelen en overkomen als ze beter met de bevolking communiceren. Dit is de belangrijkste conclusie van Tim Meijers in zijn afstudeerscriptie voor Politicologie en internationale betrekkingen aan de UvA. Op 23 november ontvangt hij voor dit werkstuk de nieuwe J.C. Baak scriptieprijs van 2000 euro bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen in Haarlem.

Tim Meijers formuleerde in zijn scriptie 'Legitimacy, International Courts & Citizenship' op basis van literatuur eerst een standaard voor legitiem (voor de bevolking rechtvaardig) handelen. Vervolgens heeft hij twee internationale strafhoven en hun handelswijze uitgebreid bestudeerd en langs zijn standaard gelegd. Hij komt tot de conclusie dat internationale strafhoven niet altijd acceptabel en rechtvaardig handelen, omdat ze de bevolking vaak negeren en niet of nauwelijks met hen communiceren. Zo vertaalde het Joegoslavië tribunaal belangrijke documenten en persberichten pas tien jaar later. Het effect is volgens Tim dat leiders worden berecht, maar dat dit niet bijdraagt tot de vorming van een democratische rechtsstaat.

Hij benadrukt dat internationale gerechtshoven respect moeten tonen voor de capaciteiten en mening van de bevolking. Mensen hebben recht op inspraak over wat er in hun land gebeurt, stelt hij. In zijn scriptie komt hij ook tot een lange lijst met aanbevelingen over wat internationale rechtshoven kunnen verbeteren in de wederzijdse communicatie met de bevolking, zoals het beleggen van meetings met het publiek, het organiseren van hoorzittingen en het toegang verlenen aan journalisten tot documenten. Daarnaast geeft hij ook goede voorbeelden uit de praktijk.

De jury is onder de indruk van de evenwichtigheid, rijpheid en volwassenheid waarmee de scriptie is geschreven en vindt dat Tim Meijers het onderwerp en de literatuur zeer goed beheerst.

Tim promoveert op dit moment aan de universiteit van Louvain in de politieke filosofie. Hij verdiept zich hier in de vraag wat voor een bevolkingspolitiek een rechtvaardige samenleving voert. "We merken dagelijks dat er dingen mis zijn met de wereld. Ik wil de diepere vraag stellen wat er precies mis is en hoe dat komt. Daarnaast vind ik het uitdagend om aan deze moeilijke intellectuele puzzel te werken. Ik ben geen actievoerder die spandoeken beschildert, maar wil wel nadenken en bijdragen aan hoe het anders en beter zou kunnen", zo verklaart Tim, die de prijs ervaart als een objectieve erkenning voor zijn werk.

De prijs is ter beschikking gesteld uit de gelden van het Mr. J. Baak Fonds dat wordt beheerd door de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. De prijs is bestemd voor scripties in de filosofie, rechtsgeleerdheid, politicologie, internationale betrekkingen of sociologie. Het onderzoek moet relevant zijn voor het vreedzaam naast elkaar leven van verschillende volken. Aan deze eis voldoet de scriptie van Meijers ruimschoots. De jurering was in handen van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen te Haarlem. Deze maatschappij jureert nog tal van andere belangrijke wetenschappelijke prijzen, waaronder de Akzo Nobel Science Award (zie ook: www.hollmij.nl).
---