Ingezonden persbericht


Succesvol Beter Eten 2011 Congres
zet voedselverspilling op agenda

Tilburg (november 2011) - Als een van de organisatoren kijkt Agro & Co tevreden terug op het Beter Eten 2011 Congres, dat maandag 7 november plaats had in de Brabanthallen (Den Bosch). Het belangrijkste winstpunt van het evenement is dat de problematiek van de voedselverspilling nadrukkelijk op de agenda is geplaatst.

In aanloop naar het congres sloegen diverse media aan op het onderwerp. Zo plaatste NRC Next dinsdag 1 november al een paginagroot artikel over het onnodig weggooien van voedsel. ANP-berichtgeving werd in het weekeinde voorafgaand aan het evenement massaal overgenomen en op de congresdag zelf besteedden Omroep Brabant en het radio-programma Kassa! uitvoerig belangstelling aan de aanpak van voedselverspilling.

Voedsel voor 12 miljard

Tijdens het congres wees Gerda Verburg, ambassadeur voor Nederland bij de wereldvoedselorganisatie FAO, op het haast moreel onacceptabele aspect van voedselverspilling. Momenteel wordt er wereldwijd voldoende voedsel geproduceerd om 12 miljard monden te voeden. Dat het nog niet eens lukt de bestaande 7 miljard mensen op deze aarde van eten te voorzien, heeft voor een deel te maken met het onnodig verloren laten gaan van eten.

Door onkunde in arme landen (oogst- en logistieke problemen), nonchalance in rijke landen (er is toch genoeg voedsel) en opportunisme bij bedrijven (de kosten van verkwisting berekenen we door aan de consument) gaat veel eten verloren. Van de vier miljard ton die jaarlijks wordt geproduceerd verspillen we met z'n allen 1,5 miljard ton.

Lichtzinnig

Een afvaardiging van de Youth Food Movement wees eveneens op de lichtzinnigheid waarmee Westerse consumenten met hun voedsel omspringen. Zo'n houding heeft haast automatisch verkwisting tot gevolg. Deze stelling werd hartgrondig onderschreven door Tristram Stuart, auteur van de bestseller Waste - Uncovering the Global Food Scandal.

Ruim 250 primaire producenten, voedselverwerkers, retailers en vertegenwoordigers van overheden en kennisinstellingen woonden het congres bij. Zij werden aan het eind van de middag getrakteerd op een No Waste Diner, een maaltijd bereid van producten die een lichte afwijking in vorm normaal gesproken nooit de consument zouden bereiken.

No Waste Award

Tijdens het diner mocht DMC Maaltijden de No Waste Award in ontvangst nemen. Het Lekkerkerkse bedrijf verdiende de onderscheiding omdat het de verspilling van voedsel binnen zijn dienstverlening van 40 tot 2 procent heeft weten terug te brengen. DMC Maaltijden levert een maaltijdservice à la carte, waarbij wordt gekookt op basis van wat de klant verwacht en lekker vindt.


Organisatie Beter Eten 2011 Congres

Beter Eten Congres 2011 is een initiatief van Agro & Co, ZLTO en Wageningen Universiteit. Het congres richt zich vooral richt op producenten en verwerkers uit de agrofood, die worden uitgenodigd de wereld achter Real Food (Beter Eten) te verkennen. Beter Eten is eten dat drie keer beter is: beter voor de gezondheid, beter voor de omgeving waarin het wordt geproduceerd en beter voor de producent, die een eerlijker prijs krijgt voor zijn product.