Ingezonden persbericht


Laatste Noord/Zuidlijn tunnelboormachine heet Victoria

Victoria is de naam waarmee de laatste tunnelboormachine van de Noord/Zuidlijn vandaag werd gezegend door de Amsterdamse Deken Ambro Bakker. De inzegeningplechtigheid vond plaats in bijzijn van onder meer verantwoordelijk wethouder Eric Wiebes en directeur Noord/Zuidlijn Peter Dijk in de 17 meter diepe startschacht bij het Scheldeplein. Victoria en haar boorders beginnen in december aan hun ondergrondse tocht richting station Rokin.

Victoria.

Ronald Verhoef uit Nieuw-Vennep bedacht de naam en onthulde deze samen met de tunnelpatin Cecilia van der Pol. Ronald Verhoef: 'Victoria is afgeleid van het Engelse woord 'victory' dat overwinning betekent. Zij is de boormachine waarmee de boorders de klus moeten afmaken en de laatste meters moeten overwinnen'.

Traditie
Na de bekendmaking van de naam sprak de Deken van Amsterdam, Ambro Bakker, zijn zegen uit over het beeldje van de beschermheilige St. Barbara en boormachine Victoria. Dit is voor de boorders van aannemer Saturn een belangrijke traditie om hen ter beschermen tijdens hun werk diep onder de grond.

500 stemmen
In de laatste ronde van de naamwedstrijd had Victoria twee concurrenten, Frau Antje en Treintje. In totaal zijn er ruim 500 stemmen uitgebracht, waarvan uiteindelijk de meeste naar Victoria zijn gegaan. Hoewel Ronald Verhoef de andere namen ook mooi vond, is hij uiteraard blij dat de meeste stemmen naar "zijn" naam gingen




Ingezonden persbericht