Ingezonden persbericht


15 november 2011

Inspanningen levensmiddelenindustrie om gezonde leefstijl te stimuleren gaan onverminderd voort

FNLI lanceert vierde online editie van het FNLI Zichtboek

Rijswijk - De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) heeft vandaag de vierde online editie van het FNLI Zichtboek gepresenteerd tijdens het symposium 'Meer dan lekker - Smakelijke gezondheidsinnovaties' van het Voedingscentrum. De FNLI geeft met het Zichtboek ieder jaar een update van initiatieven die levensmiddelenfabrikanten nemen om producten te verbeteren en consumenten beter te informeren over een gezonde levensstijl.

De levensmiddelenindustrie is druk bezig met het verbeteren van voedingsmiddelen die het de consument gemakkelijker maken om verantwoord te kiezen. Als partner van het Convenant Gezond Gewicht spant de industrie zich sinds jaren in om de stijging van overgewicht tot stilstand te brengen. De energiebalans moet worden hersteld door gebalanceerde voeding en meer bewegen. Fabrikanten van levensmiddelen dragen hier o.a. aan bij door productverbetering, duidelijke voedingswaarde-informatie en de ondersteuning van beweegprogramma's. Een bundeling van deze activiteiten is te zien in het FNLI Zichtboek op www.fnli-zichtboek.nl.

De productverbetering van fabrikanten richt zich niet alleen op de energetische waarde van voedingsmiddelen en voedingspatronen maar ook op de hoeveelheid zout en de vetzuursamenstelling. Verbeteringen die niet direct de energiebalans herstellen maar wel een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het voorkomen van andere aandoeningen dan overgewicht. Om productverbetering nog meer te stimuleren heeft de FNLI dit jaar samen met het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) het Platform Productsamenstelling ingesteld. Een samenwerking waarbinnen fabrikanten en retailers gezamenlijk de samenstelling van producten veranderen met als doel het consumenten nog gemakkelijker te maken verantwoord te eten.