Universiteit Leiden

ISB: "Universiteit Leiden is van wereldklasse"

Uit de resultaten van de Internationale Studentenbarometer (ISB) van de zomer van 2011 blijkt dat de Universiteit Leiden in Nederland in zijn totaliteit bovenaan staat. Vice-Rector Magnificus professor Simone Buitendijk daarover: "Leiden wordt steevast tot de wereldtop gerekend als het gaat om aspecten als de kwaliteit van het onderwijs, de inhoud van de opleidingen en de docenten. Wij zijn trots op die prestatie."

Leren: Leiden nummer één in Nederland

Leiden scoort meer dan 90% op een aantal aspecten die met studeren te maken hebben: de beheersing van het Engels door de docenten (96.8%), de deskundigheid van de docenten (96%), de kwaliteit van de colleges, de inhoud van de opleidingen, de ondersteuning bij het leren van de Nederlandse taal en de laboratoria. In de categorie Studeren komt Leiden op de eerste plaats in Nederland en op de 4e plaats in de lijst van alle instellingen die aan de ISB meededen. Als je de resultaten van 2011 vergelijkt met die van 2010 scoorde Leiden in 2011 beter op ondersteuning bij het leren van de Nederlandse taal, studieondersteuning en de inhoud van de opleidingen. Op het gebied van employability scoorde Leiden in 2011 lager dan in 2010, een factor die ongetwijfeld samenhangt met het huidige economische klimaat. Samen met JobMotion, het arbeidsbemiddelingsbureau van de universiteit zelf, worden de mogelijkheden verkend om in deze situatie verbetering te brengen, bijvoorbeeld door voor studenten ti jdelijke banen te creëren.

De categorie verblijf

In de categorie verblijf scoort Leiden hoger dan 80% op meer dan de helft van de onderdelen, van sportfaciliteiten tot de cultuur van het gastland en van veiligheid tot de toegang tot internet. In deze categorie komt Leiden over de hele linie op de tweede plaats in Nederland. Tussen de metingen in 2010 en 2011 heeft Leiden ook in deze categorie verbeteringen gerealiseerd, vooral op het gebied van sportfaciliteiten, de cultuur van het gastland, advisering over visa en de kosten van huisvesting. Het onlangs geopende onderkomen voor studenten aan het Leiden University College in Den Haag is slechts één voorbeeld van de verbetering van de studentenhuisvesting in het afgelopen jaar. Sinds de eerste meting in 2006 is de tevredenheid van de studenten over het Housing Office (huisvestingsbureau) met maar liefst 29% toegenomen.

Ondersteuning

In de categorie Ondersteuning vallen faciliteiten als professionele hulpverlening, het gezondheidscentrum, clubs en studentenverenigingen en het bureau voor internationale zaken. Op 9 van de 12 onderdelen bedroeg de score van Leiden ook hier meer dan 80%. Maar we blijven aan al deze punten werken, zoals ook blijkt uit de vergelijking tussen de "Exit Wave" - de enquête waarin studenten hun oordeel over de opleiding geven - in 2010 en die van de zomer van 2011. Tussen 2010 en 2011 boekte Leiden betere resultaten op het gebied van het Admissions Office (het bureau dat over de toelating van studenten gaat), de advisering aan studenten, de professionele hulpverlening en het Housing Office.

Geen reden voor zelfgenoegzaamheid

De enquête maakt duidelijk dat 87% van de internationale studenten tevreden is over de ervaringen met Leiden en dat 75% Leiden zou aanbevelen aan anderen. Toch is dat geen reden om zelfgenoegzaam achterover te leunen. Buitendijk: "Ons voornaamste doel is, dit hoge niveau vast te houden en waar mogelijk nog op te schroeven. Tegelijkertijd blijven we er ook hard aan werken om onze score op andere punten te verhogen, zoals de toelatingsprocedure, de overige administratieve procedures en de sociale integratie van onze internationale studenten. De ISB van dit jaar laat duidelijk tekenen van vooruitgang zien, maar we hebben nog een hoop werk te doen." Er wordt een werkgroep opgericht die de bevindingen van de ISB gaat bespreken en die gaat werken aan zowel het handhaven van het niveau van tevredenheid onder onze internationale studenten als het doorvoeren van verbeteringen waar dat nodig is. De werkgroep is van plan om haar voorstellen te bespreken met een klankbordgroep bestaande uit i nternationale studenten.

International Student Barometer (ISB)

De Internationale Studentenbarometer is wereldwijd de meest uitgebreide halfjaarlijkse enquête naar de ervaringen van internationale studenten. De enquête wordt uitgevoerd door de International Graduate Insight Group (I-Graduate), een onafhankelijke en toonaangevende onderwijsonderzoeksorganisatie. Tot nu toe doen 160 instellingen voor hoger onderwijs mee, in Australië, op het vasteland van Europa, in Ierland, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika. De afgelopen twee jaar hebben 250.000 internationale studenten feedback gegeven op hun ervaringen met de universiteit waar zij studeerden. Sinds 2005 doet de Universiteit Leiden ook mee met I-Graduate, om de mening van de internationale studenten te kunnen peilen. De uitkomsten van de ISB geven ons een beter beeld van onze prestaties op het gebied van studeren, verblijf, ontvangstfaciliteiten en ondersteuning, waardoor wij onze dienstverlening kunnen verbeteren. Ook kunnen wij er zo voor zorgen dat onze huidige en toekomstige internationale studenten hier een nog betere studietijd doorbrengen.