Ingezonden persbericht


Arnhem, 15 november 2011

GMF blij met afblazen proefboringen steenkoolgas

De Gelderse Milieufederatie is verheugd over het afblazen van voorgenomen proefboringen naar steenkoolgas. Het bedrijf Queensland Gas Company heeft zijn opsporingsvergunning voor Gelderland en Overijssel (Oost-IJssel) ingetrokken, zo heeft het ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie laten weten.

De GMF hoopt dat daarmee ook de plannen voor vergelijkbare boringen naar schaliegas in onder meer Noord-Brabant snel van tafel zullen zijn.

In grote delen van Nederland is grote onrust ontstaan over de in 2009 verleende vergunningen, omdat ervaringen in het buitenland wijzen op grote risico's voor het milieu, ondergrond, landschap en leefbaarheid. Samen met andere organisaties stelde de Gelderse Milieufederatie een petitie tegen de proefboringen op, die op internet en op papier inmiddels door 3.600 mensen is ondertekend. Ook diverse gemeenten, bedrijven en de provincie Gelderland keerden zich tegen de proefboringen.

Waarom QGC zijn vergunning introk, is nog niet bekend. Evenmin is bekend of andere bedrijven de concessie zouden willen ondernemen. De Gelderse Milieufederatie gaat ervan uit dat dit in ieder geval minder aantrekkelijk dan eerst is geworden, nu de maatschappelijke weerstand zichtbaar breed is geworden.



Ingezonden persbericht