Ingezonden persbericht

Brussel, 15 November 2011

Online wedkantoren blij met strenge regels Europees Parlement.

De Europese wedkantoren die zijn aangesloten bij de EGBA (European Gambling & Betting Association) zijn positief gestemd over het rapport vandaag in het Europees Parlement om online wedden op Europees niveau te reguleren. Het pleidooi van het Europees Parlement is een oproep aan nationale overheden om te voldoen aan EU-wetgeving.

De EGBA is eveneens ingenomen met het voornemen om gemeenschappelijke regels voor de bescherming van de consument op te stellen. Sigrid Ligne, secretaris-generaal van de EGBA zegt hierover: "Dit is een zeer welkome verandering in de positie van het Europees Parlement en we prijzen rapporteur Creutzmann voor zijn prestatie. Een Europese standaard die licenties regelt voor aanbieders van online kansspelen, zorgt voor meer transparantie, eerlijke concurrentie en juridische duidelijkheid. "

Het pleidooi van vandaag erkent dat, gezien het grensoverschrijdende karakter van de online wedsector, de nationale wetgeving niet kan worden gehandhaafd. Het Europees Parlement sprak over:

. Een Europese richtlijn.

. Geformaliseerde samenwerking tussen toezichthouders onder toezicht van de Commissie.

. Europese normen voor operators, bescherming van de consument, reclame en elektronische identificatie.

Belangrijk is dat het rapport ook vraagt om:

. Efficiënte regeling van vergunningen en licenties aan operators die al in andere landen zijn geverifieerd.

. Consistente naleving van EU-wetgeving door de lidstaten.

Het besluit van het Parlement geeft een duidelijk signaal aan de Europese Commissie om opnieuw vaart te maken met het 'Green Paper' van maart 2011. Commissaris Michel Barnier, kan nu actie ondernemen om het kansspelbeleid Europees te regelen.

Sigrid Ligné concludeert: "Het is nu tijd voor nationale overheden om actie te ondernemen. In het verleden hebben sommige landen steeds ten onrechte hun eigen nationale monopolies beschermd. Na vandaag staat de Commissie niets in de weg om het kansspel beleid Europees te reguleren. Ik hoop niet dat het jaren duurt voordat de EU het nationale protectionisme doorbreekt. Commissaris Michel Barnier heeft bevestigd dat de EC haar verantwoordelijkheid neemt en ik hoop dat dit ook echt gebeurt. Er is eigenlijk sinds 2008 geen enkele besluit genomen op dit terrein."


- EINDE -

Note to the Editors
The last Commission action in the 8 pending gambling infringement cases is from February 2008. Despite having received several new complaints against national legislation and indeed itself issuing many Detailed Opinions against recent draft laws, the Commission has failed to open any new infringement cases since that date (see http://ec.europa.eu/internal_market/services/gambling_en.htm)


1) See http://ec.europa.eu/internal_market/services/gambling-workshops_en.htm