D66

dinsdag 15 november 2011

Marijke Scholten houdt maidenspeech

D66-Senator Marijke Scholten heeft vandaag in de Eerste Kamer een kritische maidenspeech gehouden over de rol van de notaris bij echtscheidingen.

Haken en ogen

Marijke Scholten: "Simpel lijkt het en gemakkelijk, deze één-loket gedachte. Partijen gaan toch al naar de notaris en daarom kan de notaris meteen doorpakken naar de rechter. Toch zijn er wat haken en ogen op deze gemakkelijk ogende weg." Het wetsvoorstel stelt dat de echtscheidende burger toch al naar de notaris gaat om het huwelijksvermogensdeel van de echtscheiding te bespreken. Dit is echter niet onderzocht.

Vereenvoudiging

Volgens de D66-fractie bemoeilijkt het wetsvoorstel juist de huidige gang van zaken. Scholten: "De weg naar de rechter via de advocaat met zijn ervaring en procesmonopolie is eenvoudiger dan via de notaris. Waarom denkt de staatssecretaris toch dat dit wetsvoorstel de echtscheidingsprocedure vereenvoudigt? Want daar gaat dit wetsvoorstel toch over?" Scholten zal in de Eerste Kamer gedeeltes van de portefeuilles Veiligheid en Justitie, Immigratie & Asiel, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Volksgezondheid, Welzijn en Sport op zich nemen.

De gehele maidenspeech van Marijke Scholten is hier te lezen.