FloraHolland


Jubilerend FloraHolland viert feest

FloraHolland, 15 november 2011 (persbericht) - Samen met honderden relaties uit de coöperatie, de sierteeltsector, overheid en politiek vierde bloemenveiling FloraHolland vandaag haar honderdjarig bestaan in het Circustheater in Scheveningen. Eregast bij `FloraHolland 100 jaar kleur' was Hare Majesteit de Koningin, die de veiling (met marktplaatsen in Aalsmeer, Bleiswijk, Eelde, Naaldwijk en Rijnsburg) eerder deze maand het predicaat `Koninklijk' verleende. De gasten van de veiling in het Circustheater kregen een wervelend programma voorgeschoteld, gepresenteerd door Karin Bloemen. Daarin passeerden verleden, maar vooral heden en toekomst van de veilingcoöperatie de revue.
Na het officiële gedeelte maakte Koningin Beatrix kennis met een aantal `koplopers' van de marktplaats. Deze kwekers, handelaren/exporteurs en medewerkers zijn door de sector zelf aangedragen vanwege hun bijzondere verdiensten in de afgelopen eeuw voor de uitbouw van de marktplaatsen, de coöperatie en het sierteeltvak.
De viering van FloraHolland 100 jaar kleur begon in september met open dagen op de vijf Nederlandse veilingen. Het jubileum wordt in november afgesloten met feesten voor medewerkers en leden-telers van de coöperatie.

Samenwerking loont
De veilingcoöperatie, waar ruim 4.000 mensen werken, heeft een omzet van 4,1 miljard euro en verkoopt jaarlijks ruim 12 miljard bloemen en planten. Daarmee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de Nederlandse economie. "Het oprichten en in stand houden van de veilingcoöperatie FloraHolland is een staaltje van goed ondernemerschap. Kwekers weten al honderd jaar dat samenwerking loont", zei Commissaris van de Koningin in de provincie Noord-Holland Johan Remkes bij de toekenning van het predicaat Koninklijk op 2 november. Honderd jaar geleden organiseerden kwekers op het biljart in een café de eerste lokale bloemenveiling. Een eeuw later is FloraHolland een nog steeds groeiend, internationaal opererend veilingbedrijf. Bij de coöperatie voeren 8.000 Nederlandse en buitenlandse telers elke dag hun bloemen en planten aan. Zo'n 2.500 professionele klanten (onder wie veel exporteurs en groothandelaren) kopen er elke dag bloemen en planten in. Ongeveer 85 procent daarvan wordt geëxporteerd.

Bij de foto: Hare Majesteit nam van bestuursvoorzitter Bernard Oosterom (rechts) en algemeen directeur Timo Huges (links) een boeketje in ontvangst. Dit stond symbool voor de `slinger van momenten van geluk': boeketten bloemen die door bezoekers van de open dagen van FloraHolland werden gedeeld met mensen door het hele land die een `moment van geluk' verdienden.