Algemene Rekenkamer

www.rekenkamer.nl

15 november 2011

Verantwoording SHO over geld voor Haïti verbeterd

De Algemene Rekenkamer vindt dat de verantwoording over besteding van Giro 555-gelden is verbeterd. Dat blijkt uit het rapport 'Verantwoording van de hulpgelden 2010 voor Haïti' dat op 15 november 2011 verschijnt. De Algemene Rekenkamer vergeleek de verantwoording over de Haïti-gelden met de verantwoording over de tsunami-gelden uit 2008. Voor het eerst leggen de deelnemers aan de SHO (Samenwerkende Hulporganisaties) verantwoording af over het ontvangen Giro 555-geld. Bovendien laten de rapportages van de deelnemende organisaties nu het verband zien tussen het Giro 555-geld, de activiteiten die zij hiermee financieren en de mensen die de hulp ontvangen.

De SHO haalde op 21 januari 2010 ¤ 112 miljoen opp voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti met een nationale televisieactie. Van dat geld kwam ¤ 41,7 miljoen rechtstreeks vann het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarnaast droeg de rijksoverheid bij via hulp in natura en de contributies aan de Europese Unie, de Wereldbank en de verschillende organisaties van de Verenigde Naties die werkzaam zijn in Haïti. Uit de verantwoording van de SHO blijkt dat in 2010 ¤ 41 miljoen is uitgegeven aan noodhulp en wederopbouw in Haïti. Het resterende geld wordt de komende jaren geïnvesteerd in verdere wederopbouw. De Algemene Rekenkamer blijft tot 2015 rapporteren over de verantwoording over dit geld en de behaalde resultaten.

In het verleden was bij soortgelijke Giro-555 acties voor de donateur onduidelijk hoe het geld besteed werd en waar het terechtkwam. Daarom heeft de Algemene Rekenkamer in overleg met het Ministerie van Buitenlandse Zaken en de SHO besloten om vanuit haar rol als controleur van het Rijk een bijdrage te leveren aan het verbeteren van de verantwoording over de besteding van het Haïtigeld. Nu blijkt dat de gezamenlijke inspanningen hebben geleid tot betere verantwoording door zowel de SHO als haar 'leden'. Bekende leden van de SHO zijn Cordaid, het Nederlandse Rode Kruis en Oxfam/Novib.

Inzicht in geldstromen hulporganisaties SHO kan transparanter

Volgens de Algemene Rekenkamer kan de SHO de transparantie nog verder verbeteren door inzichtelijk te maken hoe de geldstromen lopen van de Nederlandse hulporganisaties naar internationale partnerorganisaties. In de praktijk voeren de Nederlandse hulporganisaties de hulpprojecten vaak niet zelf uit, maar geven ze het geld door aan internationale koepel- of zusterorganisaties. Deze werkwijze wordt voor het publiek inzichtelijk wanneer de aan de SHO deelnemende organisaties in de verantwoording ook aangeven aan welke koepel- en zusterorganisaties zij het geld 'doorgeven'. De SHO onderschrijft in haar reactie op het rapport deze aanbeveling.