GroenLinks


GroenLinks blij met einde weigerambtenaar

Dinsdag 15 november 2011, 19:48u - Ineke van Gent


GroenLinks blij met einde weigerambtenaar

Na jarenlange discussie is er eindelijk politieke duidelijkheid over de weigerambtenaar. De aangenomen motie van Tweede Kamerlid Ineke van Gent is glashelder: voor 1 januari moet het kabinet met een wettelijke regeling komen. Van Gent wil per direct duidelijkheid van het kabinet hoe ze deze motie gaat uitvoeren. "Ik ben blij dat de motie is aangenomen. De liberalen van de VVD hebben weliswaar met de christelijke partijen tegengestemd maar we weten allemaal dat zij eigenlijk ook voor zijn. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat het kabinet deze motie niet snel zal uitvoeren."

De discussie rond de weigerambtenaren sleept zich al jaren voort. Al in 2008 heeft de Commissie Gelijke Behandeling het toenmalig kabinet aangeraden, een einde te maken aan de onduidelijkheid rond de positie van trouwambtenaren.

Voordat ambtenaren van de burgerlijke stand worden benoemd, beloven zij zich nauwkeurig aan de wet te houden. Maar in de praktijk gebeurt dat niet. Nog steeds zijn er in gemeenten zogenoemde weigerambtenaren.

Van Gent heeft op verzoek van de VVD sinds juni van dit jaar gewacht met het in stemming brengen van de motie. Om hen de tijd te gunnen die zij nodig hadden om de minister te overtuigen.

Van Gent: " Ik ga er vanuit dat de discussie over het weigeren van huwen van paren van gelijk geslacht hiermee is beëindigd. Trouwambtenaar is een machtig mooi beroep maar niemand wordt gedwongen ervoor te kiezen. Als je niet bereid bent je aan de wet uit te voeren en dus iedereen die dag mag te trouwen, dan ben je in een andere positie beter op je plek. "