Rijksoverheid

Knapen ontvangt rapport Rekenkamer over monitoring beleid ontwikkelingssamenwerking

Nieuwsbericht | 15-11-2011

Staatssecretaris Knapen nam vandaag het rapport `Monitoring beleid voor ontwikkelingssamenwerking, stand van zaken september 2011' in ontvangst uit handen van Gerrit de Jong van de Algemene Rekenkamer.

Het rapport bevestigt dat er in korte tijd veel is bereikt met de hervorming van de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking. Knapen wil meer focus aanbrengen in de activiteiten. `Tijdens het hervormingsproces lopen de nieuwe programma's tijdelijk samen met de programma's die worden afgebouwd. Op termijn zal het aantal activiteiten, en daarmee ook de beheerslast, afnemen. Dat kost wel enige tijd, want zorgvuldigheid is het uitgangspunt bij de afbouw', aldus de staatssecretaris.

Op een punt is de staatssecretaris het niet eens met de Rekenkamer. Volgens de Rekenkamer zou de thematische focus deels gerealiseerd zijn door `bordjes te verhangen' in de begroting. Knapen benadrukt dat de verschuivingen in de begroting niet gaat om `bordjes verhangen', maar om een betere indeling van de begroting. Zo wordt onderwijs in conflictgebieden ingezet om kinderen van de straat en buiten het conflict te houden. Die onderwijsactiviteiten zijn daarmee een middel om voor stabiliteit te zorgen en staan daarom als zodanig op de begroting.

Knapen is blij met het initiatief van de Algemene Rekenkamer om het beleid voor ontwikkelingssamenwerking de komende jaren nauwlettend te volgen. Dit rapport levert volgens de staatssecretaris een waardevolle bijdrage aan het proces om scherp invulling te geven aan zijn nieuwe beleid.