Rijksoverheid

'Nederland is met Suriname verweven'

Nieuwsbericht | 15-11-2011

Nederland wil een zakelijke, maar ook betrokken relatie met Suriname. Dat stelde minister Rosenthal in een overleg met de Tweede Kamer.

Samenwerken

De voormalige kolonie, onafhankelijk sinds 1975, blijft belangrijk voor Nederland. Er wonen 350.000 mensen met een Surinaamse achtergrond in Nederland, er is een gezamenlijke geschiedenis van drie eeuwen en we spreken dezelfde taal. 'Nederland is met Suriname verweven.'

Over de Toescheidingsovereenkomst, het verdrag dat bij de onafhankelijkheid zaken als staatsburgerschap en personenvekeer regelde, zei minister Rosenthal dat afspraak afspraak is en dat Suriname zich moet houden aan het verdrag.

Samenwerken

Nederland wil met Suriname blijven samenwerken op gebieden waar gezamenlijke belangen zijn, zoals personenvervoer en handel. Ook op gebieden als veiligheid, justitie, handel en economie wordt de samenwerking voortgezet.

Met president Bouterse wordt alleen op basis van functionele noodzaak contact gehouden. Bouterse is in Nederland veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf vanwege drugshandel. Bovendien is hij hoofdverdachte in de rechtszaak over de Decembermoorden. Beide zaken bemoeilijken de relatie tussen de twee landen. De Surinaamse regering zal op haar daden worden beoordeeld.

Ontwikkelingsrelatie

Nederland heeft Suriname bij de onafhankelijkheid een bedrag van 1,6 miljard euro aan hulp toegezegd. Dat geld is bijna uitgegeven; de betrekkingen worden nu anders ingevuld, zei staatssecretaris Knapen. Nederland bouwt de traditionele ontwikkelingsrelatie met Suriname af en werkt aan een bijzondere relatie met het land. Juist omdat die betrokkenheid tussen Nederlanders en Surinamers op maatschappelijk niveau zo groot is, wil hij kijken of het mogelijk is om een nieuwe 'twinning faciliteit' op te zetten om die contacten te faciliteren, zei de staatssecretaris.

Maar er blijft nog wel ontwikkelingsgeld beschikbaar voor een aantal specifieke regionale projecten, zoals de Guyana Shield Facility. Dat is gericht op de bescherming van het natuurgebied Guyana Shield dat strekt van Colombia, Venezuela, Brazilië, Guyana, Frans Guyana en Suriname, met circa 25% van het nog resterend tropisch regenwoud in de wereld.