Winnaar Nationale Sport Innovatie Prijs

Persbericht van Bureau & Zo

Dinsdag 15 november 2011

Interactieve speeltegel wint Nationale Sport Innovatie Prijs

Twinkel Tegels, interactieve speeltegels voor de buitenruimte. Dit nieuwe product heeft de Nationale Sport Innovatie Prijs gewonnen. Bedenker en ontwerper David Klein nam de prijs in ontvangst tijdens het nationale congres Sport, Wetenschap en Technologie op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). De winnaar ontving een plastiek vervaardigd met een 3D-printer en een geldbedrag van 5000 euro, ter beschikking gesteld door hoofdsponsor De Lage Landen.

Buitenspelen en voldoende bewegen is heel belangrijk voor kinderen. De Twinkel Tegel wil hier een bijdrage aan leveren. Door de interactiviteit, de dynamiek en de kleurrijke verschijningsvorm sluit dit product aan bij de belevingswereld van kinderen die opgegroeid zijn met videospelletjes en internet. Met één tegel kunnen al eenvoudige spelletjes gespeeld worden en het systeem is eenvoudig tegel voor tegel uit te breiden. De Twinkel Tegel is gelijk aan een standaard stoeptegel van 30x30 cm, is vrijwel onverwoestbaar en gemaakt van veilige materialen. Het energieverbruik is erg laag.
Het bedrijf Kompan heeft de Twinkel Tegel inmiddels op de markt gebracht. David Klein heeft bij de ontwikkeling van de Twinkel Tegel samengewerkt met TNO en de Haagse Hogeschool.

De Nationale Sport Innovatie Prijs werd voor de vierde keer uitgereikt. Eerdere winnaars waren: een trainingszwaard voor Middeleeuws Europees zwaardvechten (MBlades), een vloer voor sporthallen met led-verlichting als belijning (Descol) en een bokswand uitgerust met sensoren en elektronica (Boksschool Muscle-fit en Fontys Hogescholen).

Voor de vierde editie van de Nationale Sport Innovatie Prijs waren 29 producten en diensten ingezonden, waaruit de jury zes genomineerden selecteerde. Naast het winnende ontwerp waren dat: - TumbelPlank. Compact turntoestel voor verenigingen in kleine gymzaal met beperkte (opslag)ruimte. In gebruik bij Kracht en Vriendschap in Groningen. (VU Amsterdam).
- SkiSens. Innovatieve manier om snelheid van een skier te meten met sensor op de ski en display op de mouw. (V-Go Instruments). - Dynamische LED verlichting voor buiten-sportvelden. Gebruiksvriendelijk, comfortabel licht, flexibel en energie-zuinig. (AAA-LUX).
- Curb. Combinatie van crosstrainer fitness apparaat, fiets en skateboard. (Creazi Sportivo ism diverse partijen). - Digital Golf Coach. Klein apparaatje dat kan worden vastgemaakt op de golfclub, helpt bij training om de juiste beweging te maken. (Technologies88).

De Nationale Sport Innovatie Prijs en het congres Wetenschap, Sport en Technologie vormen een initiatief van stichting Sports and Technology te Eindhoven, NOC -NSF en InnoSportNL. Deze organisaties trachten vernieuwing binnen zowel de topsport als de breedtesport in Nederland aan te moedigen door samenwerking tussen de werelden van sport, kennis en bedrijfsleven te stimuleren.

De Lage Landen - wereldwijd aanbieder van financieringsoplossingen - is hoofdsponsor van de Nationale Sport Innovatie Prijs. Met sponsoring wil het bedrijf het belang van innovatie in het bedrijfsleven in 't algemeen, en in de sport in het bijzonder, benadrukken. De Lage Landen - met het hoofdkantoor gevestigd in de Slimste regio van de wereld - is tevens hoofdsponsor van de Marathon Eindhoven en met FREO shirtsponsor van PSV. Sport en techniek komen hierin samen.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Links:
http://www.nsip.nl

Noot voor redacties


Bureau & Zo

Noot voor de redactie,

Razende Robot Reporter