Gemeente Helden

Ontwerp Structuurvisie glasconcentratiegebied Tangbroek gereed

Het glasconcentratiegebied Tangbroek, gelegen ten noorden van Baarlo, is door de provincie Limburg aangewezen als doorgroeigebied voor glastuinbouw. Het glasconcentratiegebied is gelegen tussen het natuurgebied Dubbroek en de buurtschappen Schafelt, Hei, Hert en Soeterbeek. In de structuurvisies IV en Glas en Buitengebied is het gebied aangewezen als een nog uit te werken glasconcentratiegebied.

Aandacht voor landschappelijke inpassing en woon- en leefklimaat In de afgelopen jaren zijn er in het glasconcentratiegebied Tangbroek verschillende kassen uitgebreid en heeft er een enkele nieuwvestiging plaats gevonden. Deze ontwikkelingen hebben hun effect op de verkeersontsluiting van het glasconcentratiegebied en de buurtschappen. De omwonenden hebben bij de gemeente Peel en Maas, voormalige gemeente Maasbree, gevraagd voor een landschappelijk inpassing en ook een oplossing voor de ontsluiting ten behoeve van de verbetering van het woon- en leefklimaat.

Interactief proces.
Vanaf 2008 is er intensief overleg geweest met de belanghebbenden in het gebied. Ondernemers, bewoners van de buurtschappen Hei, Schafelt e.a. zijn samengebracht in een klankbordgroep. De individuele belangen van de ondernemers zijn tijdens één op één gesprekken in kaart gebracht en voor zover mogelijk verwerkt in de plannen. Daarnaast heeft er overleg plaatsgevonden met andere partijen zoals Waterschap, Provincie, gemeente Venlo, natuurorganisatie, recreatie sector, LLTB. Tijdens dit interactieve proces was er breed aandacht voor ontsluitingsstructuur, verkeersveiligheid, groeninpassing, waterhuishouding en optimale benutting voor glastuinbouw. Hierbij zijn de belangen van de ondernemers én van de bewoners van het gebied afgewogen.

Resultaat
Uiteindelijk heeft dit proces geleid tot een ontwerp van het gebied Tangbroek. Begin 2010 heeft de klankbordgroep hiermee ingestemd. Tenslotte is het concept verder uitgewerkt en samen met ondernemers en Waterschap aangevuld met een Waterparagraaf. .

Goede gebiedsindeling
De huidige structuurvisie resulteert in een goede gebiedsindeling voor het glasconcentratiegebied Tangbroek. Hierbij is sprake van een optimale benutting voor glastuinbouw, een goede in- en externe ontsluiting middels een rotonde op de Napoleonsbaan bij Hout-Blerick en een doordachte (groen)inpassing in de omgeving.

De ontwerp structuurvisie wordt behandeld in de raadsvergadering van 20 december 2011.