Oxfam Novib treurt om dood van Simon Jelsma

Persbericht van Oxfam Novib

Oxfam Novib reageert met droefheid op het overlijden van haar oprichter, Simon Jelsma. Gisteren overleed hij op 93-jarige leeftijd in Amsterdam. Jelsma richtte in 1956 de Novib op, om een antwoord te vinden op het grote onrecht van armoede in de wereld.

Farah Karimi, algemeen directeur van Oxfam Novib: "Ondanks zijn hoge leeftijd en zelfs in de laatste maanden toen hij zwakker werd, was hij nog betrokken bij het werk van Oxfam Novib. Hij was nog steeds een gewaardeerd adviseur en inspirator, die op netwerkbijeenkomsten nog altijd met vuur praatte over ons werk. Hij ergerde zich verschrikkelijk aan de negatieve discussie over ontwikkelingshulp die de laatste jaren in Nederland heerst. In Oxfam Novib laat hij een prachtige erfenis achter, die al meer dan 50 jaar miljoenen mensen over de hele wereld bijstaat in hun armoede en hen een kans biedt op een beter bestaan. Wij zullen hem met veel waardering en uiterst respect herdenken."

In de jaren '50 maakte Jelsma als pater al naam met de zogenaamde Pleinpreken. Op een katheter op het Plein in Den Haag sprak hij het publiek toe over de noodzaak om iets te doen aan het onrecht in de wereld. De oprichting van Novib was mede een reactie op de massale hulp die Nederland vanuit de hele wereld ontving na de watersnoodramp in 1953. Zelfs uit India kwamen bijdragen.

Novib maakte in haar beginjaren al snel naam met grote inzamelingsacties als 'Eten voor India' en 'Hoop voor de Sahel', die miljoenen opbrachten. Jelsma had een duidelijke visie op wat later ontwikkelingssamenwerking is gaan heten.

In een recent interview benadrukte hij nog eens de noodzaak om de structurele oorzaken van armoede, namelijk de onrechtvaardige verdeling van macht en welvaart, aan te pakken. Hij streefde ernaar om Nederlanders te inspireren tot solidariteit en betrokkenheid en om met de macht van het aantal veranderingen in de wereld te bereiken.

Na zijn jarenlange betrokkenheid bij Novib, was hij mede oprichter van de Nationale Postcodeloterij. Daarmee werd een belangrijke bron van inkomsten aangeboord voor talloze goede doelen, waaronder nog steeds Oxfam Novib, maar werd het tegelijkertijd mogelijk dat een breed publiek geïnformeerd kon blijven worden over het werk van deze organisaties.

Links:
http://www.oxfamnovib.nl



Razende Robot Reporter