Nederlandse Zorgautoriteit


Bijbetalingen AWBZ: drie overtredingen, veel onduidelijkheden

16-11-2011

Resultaten verscherpt toezicht NZa bijbetalingen AWBZ

Veel meldingen van vermoedelijk onterechte bijbetalingen in AWBZ-instellingen berusten op onduidelijkheden en blijken geen overtreding. Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) naar veertig meldingen. Bij drie zorgorganisaties constateerde de NZa wel overtredingen. De NZa heeft deze organisaties verplicht om te stoppen met deze overtredingen en de bewoners te compenseren.

De NZa ontving de nieuwe meldingen over vermoedelijk onterechte bijbetalingen op haar meldpunt en via de politiek. Het gros van de meldingen blijkt te berusten op misverstanden. Zo zijn er bijvoorbeeld meldingen onderzocht over het bijbetalen voor desserts. Uit het onderzoek bleek dat deze bewoners maandelijks een volledig toereikend budget op hun rekening gestort krijgen, waaruit ze naar eigen wens desserts van het huis of in de winkel kunnen kopen.

Bij drie zorgorganisaties constateerde de NZa een overtreding. Bij verpleeghuis De Hartkamp in Raalte (Stichting Carinova Woongroep) moesten cliënten zelf gordijnen aanschaffen. Dit hoort bij de standaardinrichting van de kamer door de zorgaanbieder. Bij verzorgingshuis De Hooghe Clock in Den Bosch (Stichting Vivent) moest een aantal bewoners zelf voor toiletpapier zorgen. Zorgcentrum Oudergaard in Kortenhoef (Stichting Inovum) liet bewoners in sommige gevallen betalen voor de broodmaaltijden. De drie organisaties hebben aangegeven dat zij stoppen met deze overtredingen en de bewoners zullen compenseren.

Bewoners van AWBZ-instellingen hebben recht op een aantal producten en diensten. Bijvoorbeeld het schoonmaken van hun kamer, algemene lichamelijke verzorging en voeding. Voor aanvullende diensten moeten zij bijbetalen, denk bijvoorbeeld aan het bezoek aan de kapper, of een abonnement op kabeltelevisie. Wat wel en niet in het pakket valt, is te lezen in de brochure `Daar hebt u recht op in de AWBZ' van het CVZ.

Woont u in een verpleeg- of verzorgingshuis en heeft u het vermoeden dat u onterecht bij moet betalen? Meld dit dan bij de NZa. Dit kan via ons Meldpunt op de website of telefonisch op nummer 0900-7707070 (op werkdagen tussen 9:00 uur en 14:00 uur) of per
e-mail: informatielijn@nza.nl.