Gemeente Enschede

Gunstige collectieve zorgverzekering voor minima Enschede

Gemeente Enschede en Menzis breiden voorzieningen uit

Enschedese minima kunnen voor 2012 een collectieve zorgverzekering afsluiten bij Menzis en zijn daarmee gemiddeld EUR100,- voordeliger uit. Daarnaast biedt de zorgverzekeraar een speciale aanvullende garantverzekering aan waarbinnen veel verplichte eigen bijdragen van medische kosten worden vergoed. Alle inwoners van Enschede met een inkomen tot 110% van het sociaal minimum kunnen van dit bijzondere aanbod gebruik maken. Hierdoor ontstaat de ruimte om de vergoeding voor medische kosten vanuit de Bijzondere Bijstand te beperken. De gemeente Enschede betaalt mee aan de kosten van de garantverzekering om de zorg betaalbaar te houden voor mensen met een laag inkomen. Daarnaast wordt met Menzis samengewerkt om de toekomstige zorgvraag te verkleinen.

Mensen die nog niet bij Menzis verzekerd zijn worden in november en december actief voorgelicht over de wijzigingen en geadviseerd over te stappen naar Menzis. "Het is belangrijk dat mensen van deze mogelijkheid gebruik maken", vertelt wethouder Werk & Inkomen Myra Koomen. "Met deze verzekering houden we de zorg voor hen betaalbaar. Daarnaast is het van belang dat mensen zich actief inzetten voor een betere gezondheid. Dit is de enige manier waarop we krachtig kunnen inspelen op het vooruitzicht van beperkte personele en financiële middelen in de zorg. Binnen de samenwerking met Menzis wordt een belangrijke focus gelegd op het stimuleren van deze eigen verantwoordelijkheid."

Samenwerking
De gemeente Enschede en Menzis werken al meer dan15 jaar samen door een zorgverzekering voor minima aan te bieden. Afgelopen september tekenden Menzis en de gemeente Enschede een vierjarig convenant met als doel om de zorgstructuur, de gezondheid van bewoners en de betaalbaarheid van de zorg in Enschede te verbeteren. Concreet betekent dit dat er wordt ingezet op leefstijlinterventies, bijvoorbeeld in de vorm van een programma dat sporten onder minima bevordert. Daarnaast wordt de Stadsbank Oost Nederland ingeschakeld bij de aanpak van schulden bij de zorgverzekering, om te voorkomen dat mensen met extra boetes geconfronteerd worden.

Ziektekostenverzekering
De Collectieve ziektekostenverzekering bestaat uit 3 onderdelen: de basis en aanvullende verzekering en het garantpakket. Verzekerden kunnen met het garantpakket bijvoorbeeld een vergoeding krijgen voor de eigen bijdrage voor hulp in de huishouding (WMO), kraamzorg en tandheelkunde. Brillen worden onder bepaalde voorwaarden gratis verstrekt. Tot 1 januari 2012 kunnen alleen mensen met een bijstandsuitkering gebruik maken van deze garantverzekering. Vanaf 1 januari 2012 kunnen alle inwoners met een inkomen tot 110% van het sociaal minimum zich verzekeren via dit pakket. Mensen die tussen de 110-130% van het minimum verdienen kunnen geen gebruik maken van de speciale garantverzekering, maar wel van het collectieve contract voor de basis en aanvullende verzekering inclusief de bijbehorende korting. Ook dat heeft de gemeente met Menzis kunnen regelen als versterking van haar sociale beleid.