Rijksoverheid

`ICT versterkt groeivermogen van de economie'

Nieuwsbericht | 16-11-2011

Nederlandse bedrijven krijgen betere toegang tot geavanceerde ICT-technologie, waardoor ze nieuwe producten en diensten kunnen ontwikkelen. Het kabinet stelt hiervoor 7 miljoen euro beschikbaar. Dat maakte minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) 16 november 2011 bekend op het ICT-Delta congres.

Volgens minister Verhagen is ICT van groot belang voor de Nederlandse economie. 'Bedrijven kunnen met slim gebruik van ICT vernieuwende producten en diensten aanbieden', aldus de bewindspersoon. 'Dat versterkt het groeivermogen van de economie'.

Ondersteuning grootschalige gegevensverwerking

Met de 7 miljoen euro wordt onder meer een High Performance Datacentrum (HPC) opgezet, dat bedrijven ondersteunt bij grootschalige gegevensverwerking. Ook krijgt supercomputer `Huygens' een upgrade, waardoor de snelheid van het rekenwonder verbetert.

Upgrade supercomputer

Onlangs werd bekend dat de supercomputer uit de mondiale top 500 van krachtigste computers is gevallen. Dankzij de upgrade komt een topnotering weer in het vizier. Voor ondernemers is toegang tot het High Performance Datacentrum en de supercomputer van cruciaal belang om hun concurrenten elders in de wereld voor te blijven.

Samenwerking bedrijven, kennisinstellingen en overheid

Verhagen deed de toezegging op het ICT-Delta congres dat tevens de startbijeenkomst was van het onderzoeksprogramma COMMIT. Dit programma is een samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en de overheid. Met een budget van 110 miljoen euro worden de komende jaren vernieuwende ICT-producten en diensten ontwikkeld.