Politie Utrecht

Persberichten Eemland zuid, 10.30 uur

Utrecht, 16-11-2011

Waarschuwing voor oplichter met wisselgeld-truc (zie Oplichting, persberichten dd. 23 oktober 2011)

AMERSFOORT De afgelopen weken heeft de politie al zeven aangiften ontvangen van mensen die het slachtoffer werden van waarschijnlijk dezelfde dader. De aangevers bieden allemaal goederen te koop aan via briefjes in lokale supermarkten. Vervolgens worden zij gebeld door een jongeman met interesse, waarop bij hen thuis wordt afgesproken en het aangeboden artikel wordt bekeken.

De dader geeft aan de spullen te kopen, maar komt steeds met dezelfde smoes. Hij heeft geen gepast geld om het afgesproken bedrag te betalen. De verkopers zoeken vervolgens het wisselgeld bij elkaar en geven dit aan de man. Zodra de man dit in handen heeft, zegt hij opeens dat hij zijn geld nog in de auto heeft liggen. Hij vertrekt snel naar buiten en keert nooit meer terug.

Signalement dader:

Man, rond 25 jaar, tussen 1.70 m 1.75 m lang, slank postuur, smal gezicht, donker/zwart haar, geen gezichtsbeharing, licht getinte huidskleur. De oplichter spreekt Nederlands zonder accent en maakt een beleefde indruk. De man draagt een donkere baseballpet op zijn hoofd, wordt vaak gezien met een zwarte glimmende, korte jas met aan de voorzijde lichtkleurige knopen, een donkere broek en sportschoenen.

Op basis van een eerdere politie oproep in de media over deze oplichter, meldden zich diverse gedupeerden. De briefjes die ze verspreiden werden onder andere opgehangen in winkels op de Hellestraat, Euterpeplein en Arnhemseweg.

Getuigen of personen met meer informatie kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844. Mocht bij eenzelfde situatie de kopende partij qua signalement lijken op de oplichter en met deze smoes over wisselgeld komt, is het raadzaam om direct 112 te bellen.

Oproep getuigen: Poging straatroof

AMERSFOORT Op vrijdag 11 november werd een 43-jarige vrouw uit Amersfoort gepoogd te beroven. De vrouw was rond 08.25 uur aan het hardlopen over de Rietvoorn. De vrouw verklaarde plotseling te zijn vastgepakt door een onbekende man. De man had een mes in zijn hand. Doordat de vrouw hard ging gillen, schrok de man en vluchtte hij vervolgens te voet weg in de richting van de Watersteeg en vervolgens in de richting van het winkelcentrum.

Signalement verdachte:

Man tussen de 20 en 30 jaar, rond de 1.70 m lang, licht getinte huidskleur, normaal postuur en donkere haren. De berover had een zwarte baseballpet. Daarnaast droeg hij een blauwe spijkerbroek en hij had een zwarte jas tot op de heupen met op de achterzijde een groot, witkleurig rond logo met in het midden witte stippen.

Het slachtoffer deed daarna aangifte bij de politie. Rond het tijdstip zijn er diverse mensen op straat geweest. Mogelijk hebben getuigen of personen de man zien lopen. Zij kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.