Rijksoverheid


Onze Referentie DAO-413/11

Datum november 2011

Beantwoording vragen van het lid Van Bommel (SP) over recente zelfverbrandingen in Tibet

Uw Referentie 2011Z20084

Hierbij bied ik u de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Bommel (SP) over recente zelfverbrandingen in Tibet. Deze vragen werden ingezonden op 12 oktober 2011 met kenmerk 2011Z20084.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. U. Rosenthal

Pagina 1 van 3

Antwoorden van Dr. U. Rosenthal, Minister van Buitenlandse Zaken op vragen van het lid Van Bommel (SP) over recente zelfverbrandingen in Tibet.

Directie Azië en Oceanië Onze Referentie DAO-413/11

Vraag 1 Kunt u bevestigen dat onlangs een zestal zelfverbrandingen door Tibetaanse monniken is uitgevoerd in en bij het klooster van Kirti? 1) Indien neen, hoe zijn dan de feiten? Antwoord Het bericht van de International Campaign for Tibet dat er tussen 3 en 16 oktober van dit jaar vijf incidenten van zelfverbranding door Tibetaanse monniken en een non hebben voorgedaan, komt overeen met de informatie waarover ikzelf beschik. Door een gebrek aan informatie van officiële Chinese zijde en beperkte toegang tot het gebied voor onafhankelijke (internationale) waarnemers kan ik deze informatie niet nader verifiëren. Vraag 2 Kan men naar uw oordeel stellen dat deze zelfverbrandingen ingegeven zijn door het immer voortdurende gebrek aan burgerlijke en religieuze vrijheden in Tibet? Indien neen, wat zijn dan de redenen? Antwoord De monniken en de non hebben volgens mediaberichten met het voltrekken van hun daad hun onvrede willen uiten over het Chinese beleid in Tibet en over het ontzeggen van de toegang van de Dalai Lama tot Tibet. Vraag 3 Bent u van mening dat het wekenlang afgesloten houden van een groep mensen van de buitenwereld door paramilitairen, of het afvoeren naar en gevangen houden op onbekende locaties, zoals dat met de monniken in Kirti het geval is, in strijd is met de fundamentele rechten van de mens zoals ook China deze ondertekend heeft? Zo nee, waarom niet? En zo ja, wat gaat u hieraan doen? Antwoord Arrestaties, intimidatie en onredelijke beperking van bewegingsvrijheid van mensen die vreedzaam protesteren zijn in strijd met de vrijheid van meningsuiting, vrijheid van vergadering, het verbod op arbitraire detenties en de vrijheid van religie en geloofsovertuiging. Nederland dringt zowel in EU-verband als bilateraal bij de Chinese autoriteiten aan op eerlijke rechtspraak, het uitbannen van arbitraire detenties, het respecteren van de culturele identiteit en religieuze vrijheid van minderheden in het algemeen en Tibetanen in het bijzonder. Hun situatie is aan de orde gesteld in de mensenrechtendialoog tussen de EU en China. Vraag 4 Bent u bereid, met het oog op de komende EU - China top op 25 oktober a.s., er bij de Chinese autoriteiten op aan te dringen een einde te maken aan de onderdrukking van de Tibetanen in zijn algemeenheid en de inperking van de vrijheid van godsdienst in het bijzonder? Indien neen, waarom niet? Zo ja, op welke wijze zult u dat doen?

Pagina 2 van 3

Antwoord De EU - China top heeft niet op 25 oktober plaatsgevonden, maar is tot nader order uitgesteld naar aanleiding van EU-besprekingen over de eurocrisis. Vraag 5 Welke concrete stappen heeft u het afgelopen jaar genomen teneinde de dialoog tussen China en de Tibetaanse regering in ballingschap die sinds januari 2010 niet meer heeft plaatsgevonden te doen hervatten? Op welke wijze gaat u de hervatting van deze dialoog aan de orde stellen bij de bovengenoemde EU - China top? 2) Antwoord De Nederlandse regering is van mening dat beide partijen door middel van dialoog tot een duurzame oplossing zouden moeten komen, met een zinvolle mate van autonomie voor Tibet binnen de kaders van de grondwet van de Volksrepubliek China als resultaat. Dit wordt consequent naar voren gebracht in contacten met de Chinese autoriteiten. Bilateraal is dit bijvoorbeeld gebeurd tijdens het bezoek van de directeur van het Institute of Ethnology and Anthropology van de Chinese Academy of Social Sciences, in aanwezigheid van de Chinese ambassadeur op 31 maart jl. Ook in EU-kader is tijdens de Strategische Dialoog met China op 12 mei jl. en tijdens de EU-China mensenrechtendialoog van 16 juni jl. over Tibet gesproken.

Directie Azië en Oceanië Onze Referentie DAO-413/11


1) Zie bijvoorbeeld berichtgeving International Campaign for Tibet, http://www.savetibet.org/media-center/ict-news-reports/17-year-old-tibetanmonk-kirti-monastery-self-immolates-new-protest en bericht over twee eerdere gevallen; http://www.savetibet.org/media-center/ict-news-reports/two-moretibetan-monks-kirti-monastery-set-themselves-fire-calling-religious-freedom 2) Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2010-2011, nr. 2699

Pagina 3 van 3

---- --