FloraHolland


FloraHolland maandbericht oktober 2011

Economische onrust drukt bloemenprijzen in oktober

FloraHolland (15 november 2011) - In de maand oktober werd de publieke opinie in Europa vooral bepaald door de ontwikkelingen rondom de euro. Diverse Eurotops werden belegd om te praten over onze economische toekomst als gevolg van de situatie in Griekenland en Italië. Consumenten werden mede hierdoor wat terughoudender en ook bloemen en planten hadden hieronder te lijden. De export naar onze belangrijkste markten stond onder druk.

Tegen het einde van maand trok de vraag aan als gevolg van Allerzielen/Allerheiligen; als we echter kijken naar de prijsvorming bij Chrysanten, dan zien we dat ook de animo voor dit gebeuren wat terugloopt. Bij de planten viel de middenprijs hoger uit dan vorig jaar. Hier waren de verschillen per groep groot en was het totale aanbod kleiner. De maand werd uiteindelijk afgesloten met een omzetmin van 3,7% bij 0,6 minder stuks. De middenprijs viel met EUR 0,331 ruim een cent lager uit dan in oktober 2010.

Snijbloemenomzet onder druk door lagere prijzen Bij de snijbloemen is oktober vooral een belangrijke maand voor de afzet van Chrysanten. Met Allerheiligen/Allerzielen worden in de overwegend katholieke landen de graven van de overleden dierbaren opgesierd met bloemen en planten. Vooral Chrysanten zijn hierbij populair in Oost- en Zuid-Europa. De prijzen van zowel pluis (-5,5 cent) als tros (-4,5 cent) vielen behoorlijk lager uit dan vorig jaar. Dit had te maken met zowel groter aanbod als een teruglopend animo. De meeste bloemen noteerden lagere prijzen dan in oktober '10. Uitzonderingen hierop waren Anthurium en Lisianthus. Deze bloemen noteerden hogere prijzen door een fors kleiner aanbod van respectievelijk -12,2% en -11,5%. Bij Hortensia steeg de aanvoer daarentegen met ruim 10%. De middenprijs had het weliswaar moeilijk, maar een daling van 4,1% viel mee. Bloemen sloten de maand af met 6% minder omzet bij nagenoeg evenveel stelen (-0,1%) als vorig jaar. De middenprijs kwam uit op EUR 0,225; bijna anderhalve cent lager.

Kamerplantenprijzen wisselvallig
Ook bij de kamerplanten staat november in het teken van de (bol)Chrysant. Het aanbod van deze plant kromp echter ruim 18%. Dit had een positieve stimulans op de prijs, die met EUR 0,834 ca. 12 cent hoger uitviel. Wel heeft dit product te kampen met stevige concurrentie op de lokale markten. Phalaenopsis zag het aanbod met ruim 17% toenemen. Dit gaf druk op prijzen. Verder liepen de resultaten uiteen. Cyclamen kende een forse toename van de aanvoer (+10,5%); de middenprijs daalde een dubbeltje. Potroos en Ficus kwamen in veel minder grote getale (respectievelijke -18,9% en -17,1%) en zagen de middenprijzen in vergelijking met 2010 stevig oplopen. Kamerplanten noteerden over oktober 2011 met EUR1,58 dan een 7,5 cent hogere middenprijs dan in '10 bij 3,9% minder stuks en 0,8% meer omzet.

Minder tuinplanten brengen gemiddeld meer op
Het aanbod van de meeste tuinplanten viel kleiner uit dan in oktober '10. Met name bij de Violen was dit het geval. De prijs bleef desondanks net boven de EUR 0,27 hangen. Calluna voerde de lijst aan, ondanks een kleinere aanvoer (-4,8%) noteerde dit herfstproduct bijna 4 cent lager. De tuinplantenverkopen krompen 4,1% in vergelijking met dezelfde maand van vorig jaar bij 6,7% minder stuks. De middenprijs werd bepaald op EUR 0,666, dit was 1,8 cent meer.