Gemeente Beverwijk


Nieuws

Symbolische sleuteloverdracht

sleuteloverdracht nieuwe stadhuis

NS Poort draagt nieuw Stadhuis over aan gemeente Beverwijk.

De oplevering vond plaats op dinsdag 15 november 2011. Paul Rutte, directeur van NS Poort, overhandigde een symbolische sleutel aan burgemeester Han van Leeuwen.

In mei 2010 werd de aannemingsovereenkomst getekend en op 20 september 2010 is de eerste paal geslagen. De gemeente Beverwijk neemt de komende periode de tijd om in te huizen en begin 2012 opent ze de deuren van het stadhuis voor haar inwoners.

Dura Vermeer heeft het stadhuis gebouwd. Het gebouw is in twee fasen opgeleverd. Het deel waarin de Milieudienst IJmond zich gaat vestigen, is reeds 2 weken geleden overgedragen. Het pand is ontworpen door Jeanne Dekkers van JDA Architectuur. Het nieuwe stadhuis omvat zeven bouwlagen in totaal 5.500 m2, met op de begane grond de publieke functies en op de eerste verdieping de raadzaal. De kantoren bevinden zich op de verdiepingen. De entree voor de gemeente Beverwijk is aan het Stationsplein. Het hoogste punt van het Stadhuis is het torentje bovenop de raadzaal.
De gemeente wilde een duurzaam gebouw. Daarom heeft zij een warmte- en koude opslaginstallatie laten aanleggen, waarmee het gebouw verwarmd en gekoeld wordt.

Inrichting openbare ruimte Stationsgebied

De gemeente Beverwijk is een paar weken geleden begonnen met de inrichting van de openbare ruimte rondom het nieuwe Stadhuis in het Stationsgebied. Het werk moet eind december klaar zijn vóór de ingebruikname van het Stadhuis. De inrichting van dit deel is de eerste fase van de totale herinrichting van het Stationsgebied. Uitgangspunt bij het nieuwe ontwerp van de openbare ruimte was het doortrekken van de bomenstructuur van de Vondellaan in het Stationsgebied. Daarom komen er platanen aan weerszijden van de Halve Maan. Ook zijn plantvakken in de vorm van groene `scherven' ontworpen om het gebied een groenere uitstraling te geven.

Beverwijk Vitale Stad

De bouw van het Stadhuis, waarin zowel de gemeente Beverwijk als de Milieudienst IJmond worden gehuisvest, is het tweede project van de Vernieuwing Stationsgebied. Het maakt deel uit van het programma Beverwijk Vitale Stad. Onder het motto `beter wonen, beter werken, beter leven' werken Beverwijk en haar partners aan een grootschalige stedelijke vernieuwing om de stad gereed te maken voor de toekomst. Het programma voorziet in de herstructurering van oude wijken, een levendig, goed bereikbaar stadshart met regionale functies op het gebied van publieke dienstverlening, winkelen en uitgaan, een goede infrastructuur, voldoende recreatieve voorzieningen en openbaar groen en een florerend bedrijventerrein.

Na de verhuizing wordt het huidige Stadskantoor aan het President Kennedyplein gesloopt. Dat maakt de weg vrij voor de herstructurering van de Wijkerbaan en het gebied eromheen.

Beverwijk, 16 november 2011