Belgische Federale Overheid

België lokt brains

Datum: 16 november 2011

Een vergelijkende studie toont aan dat België het uitstekend doet op het vlak van kennismigratie. De migratieprocedure voor hooggeschoolden loopt in België sneller dan in onze buurlanden.

In vergelijking met onze buurlanden scoort België het best qua snelheid, kosten en voorwaarden om een arbeidsvergunning te verkrijgen als hooggeschoolde. Dat blijkt uit een studie van het onderzoeks- en adviesbureau Deloitte waarin de vergelijking gemaakt wordt tussen de migratieformaliteiten voor buitenlandse, geschoolde arbeidskrachten in diverse Europese landen (Comparative Study Immigration 2010-2011). Net zoals in de vorige vergelijkende studies uit 2001, 2003, 2005 en 2008 behoudt België zijn eerste plaats: in België kunnen niet-Europeanen het makkelijkst een baan vinden.

De lidstaten van de EU willen zoveel mogelijk talent aantrekken. Daarom proberen ze buitenlandse specialisten te lokken door hun immigratievoorschriften voor hoogopgeleid personeel te versoepelen.

Bureau Deloitte voerde twee jaar lang een diepgaande studie uit rond het immigratieproces van hooggeschoolden en vergeleek de wetgeving in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje, Duitsland, Frankrijk, België en Italië. Uit de vergelijking tussen deze markten blijkt onder andere dat het migratieproces het snelst verloopt in België: een arbeidsvergunning wordt er gemiddeld in drie weken tijd afgegeven. De studie stipt ook aan dat de Dienst Economische Migratie - enkele jaren geleden opgericht in België - de vruchten van zijn inspanningen plukt en vaak een kostbare partner blijkt voor de talrijke internationale organisaties die in België gevestigd zijn.

http://www.deloitte.com/assets/Dcom-Belgium/Local%20Assets/Documents/EN /be_Immigration%20Survey_07092011.pdf Externe link