Waterschap Reest en Wieden


Provincie, waterschap en Attero ondertekenen convenant over systeemgericht toezicht

Dinsdag ondertekenden gedeputeerde Henk Brink van de provincie Drenthe, Koob Schelhaas, lid van het dagelijks bestuur van het waterschap Reest en Wieden en Marcel Daemen, directeur Energie & Service van Attero een convenant, waarin de partijen afspreken het toezicht op de naleving van de vergunningen anders te organiseren. Deze nieuwe opzet wordt systeemgericht toezicht genoemd en heeft tot doel de kwaliteit en de efficiëntie van het toezicht te verbeteren.

Voor Attero betekent dit dat meer inzicht wordt gegeven in de systemen, processen en methoden die intern gebruikt worden voor het borgen van de naleving van wettelijke eisen. Uiteraard heeft Attero nu al de verantwoordelijkheid voor het naleven van wet- en regelgeving. Die verantwoordelijkheid verschuift niet, maar het toezicht daarop.

V.l.n.r. Koob Schelhaas, Henk Brink, Marcel Daemen

Tot nu toe bestond een belangrijk deel van het toezicht door het bevoegd gezag uit handhavingsbezoeken. Deze hebben het karakter van een momentopname. De methode van systeemgericht toezicht is structureler van aard en biedt het bevoegd gezag meer inzicht in deze systemen. Het vergt een intensief contact tussen de drie partijen en een grote mate van openheid. De toezichthouders en het bedrijf krijgen zo nog meer inzicht in elkaars inspanningen en organisatie die nodig is voor de naleving van de wet- en regelgeving, of voor het uitoefenen van de controle daarop.

Transparantie

De drie partijen spreken af vanaf 1 november 2011 volgens de lijn van het systeemgericht toezicht te gaan werken. Attero geeft aan dat het zijn naleving van wet- en regelgeving systematisch en continu zal verbeteren. De toezichthouders op hun beurt geven aan hun toezicht meer te richten op de systemen dan tot nu toe. De voortgang en effectiviteit van deze nieuwe aanpak zal jaarlijks worden vastgesteld en beoordeeld aan de hand van een audit op basis van een uitgebreide checklist.