Nieuw-Vlaamse Alliantie



PS bereidt nieuw spreidingsplan asielzoekers voor: de Vlaming betaalt

klok 15 november 2011

"De PS wijst elke verantwoordelijkheid in de asielcrisis af. De PS is nochtans verantwoordelijk voor het beleid daaromtrent. Ik denk dat Yvan Mayeur, als voorzitter van het Brussels OCMW, nog een stap verdergaat en een nieuw spreidingsplan wil invoeren. Dat is pervers. Wie aan beleid doet, wordt verwacht oplossingen aan te brengen en een echt asielbeleid te voeren." Dat zegt Kamerlid Sarah Smeyers van de N-VA in een reactie op de uitlatingen van Brussels OCMW-voorzitter Mayeur dat zijn stad de asielcrisis niet meer de baas kan.

Smeyers: "Mayeur probeert met zijn uitlatingen tot een nieuw spreidingsplan te komen. Brussel kan het niet meer aan? Dan moeten Antwerpen, Gent, Leuven enzovoort maar bijspringen. Hou rekening met een verdeling 88 procent voor Vlaanderen! De Vlaming betaalt deze door de PS gecreëerde asielcrisis."

Het is natuurlijk vreselijk: voor het derde jaar op zullen gezinnen van asielzoekers mét jonge kinderen opnieuw moeten overleven in de winterkou. De wachtrijen zijn eindeloos, velen leven in onzekerheid, in een grijze zone, op straat. De PS draagt hier een loodzware verantwoordelijkheid!

Laat de echte PS opstaan...

Ondertussen wisselt de PS wel makkelijk van standpunt: dan klopt bevoegd staatssecretaris Courard (PS) zich op de borst en verwijst hij naar zijn zogenaamd enorme inspanningen om bijkomende opvangplaatsen te creëren, dan weer moet Mayeur de schande van het falend opvangbeleid aanklagen.

Sarah Smeyers: "Het is al te makkelijk de verantwoordelijkheid af te schuiven. Sedert het begin van de opvangcrisis begin 2008, heeft de federale regering zich uitgeput in symptoombestrijding zonder de kern van het probleem, de ongebreidelde instroom van economische vluchtelingen, aan te pakken". In oktober 2011 ging het over 2.600 asielaanvragen, tegenover 2.076 in oktober 2010 en 1.853 in 2009.

De Vlaming betaalt

Fedasil stelde vorige week dat de opvangcrisis alleen maar kan worden opgelost met het herinvoeren van een spreidingsplan voor asielzoekers. De tussenkomst van Mayeur gaat duidelijk in dezelfde richting: een groep asielzoekers van de federale opvangcentra zou kunnen doorstromen naar de lokale OCMW's. Daar zouden ze beroep kunnen doen op maatschappelijke dienstverlening, wat neerkomt op financiële steun.

Sarah Smeyers: "Dit is het meest foute signaal dat we potentiële asielzoekers in het buitenland kunnen geven. De groep asielzoekers die zal doorstromen naar de OCMW's zullen toch weer geld krijgen. En we hebben gezien waar dit in het verleden toe heeft geleid: steeds meer vreemdelingen beschouwden België als een Eldorado waar het geld zomaar te rapen valt. Om dit aanzuigeffect te vermijden, werd er 4 jaar geleden trouwens al een eind gesteld aan het toekennen van financiële steun aan asielzoekers. Het is dus onbegrijpelijk dat de overheid de gevolgen van haar falend beleid alweer wil afwimpelen op de lokale OCMW's, die nu al overbelast worden."

Bovendien weten we ondertussen hoe asielzoekers "evenredig" worden verspreid: met het intussen beruchte 'Spreidingsplan 42' van de federale regering werden er maar liefst 88% asielzoekers naar Vlaamse gemeenten doorgestuurd en slechts 11% naar Waalse gemeenten. Auteur(s): Sarah Smeyers, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie.nijs@n-va.be