Politiebond ACP

Politiestudenten teleurgesteld in minister Opstelten

Politiestudenten zijn teleurgesteld in minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Een groep van 35 politiestudenten, leden van de ACP, boden de minister gisteren (dinsdag 15 november) de petitie aan over de problemen met de studentensalarissen. Zijn reactie viel de politiestudenten behoorlijk tegen. Voor de ACP is de kwestie hiermee dan ook niet afgedaan.

De 35 politiestudenten vertrokken rond 10.30 uur met een bus vanuit Amsterdam richting het ministerie van Veiligheid en Justitie in Den Haag. Eenmaal in de stad aangekomen, marcheerden de studenten gedisciplineerd door de straten van Den Haag. Gezien de ondersteunende woorden van omstanders, had het publiek respect voor de wijze waarop de politiestudenten dit aanpakten.

Persoonlijke levens

Bij het ministerie spraken de politiestudenten eerst kort met Gerard Bouman, kwartiermaker Nationale Politie. Hierna volgde de ontmoeting met minister Opstelten. Woordvoerders namens de politiestudenten, Frank Jurrjens en Jan van der Kooij, legden hem het probleem uitvoerig uit. Daarbij gingen zij vooral in op hoezeer de situatie van invloed is op de persoonlijke levens van de studenten. Helaas was de reactie van de minister teleurstellend. ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp die ook aanwezig was, liet de politiestudenten in het bijzijn van de minister meteen weten dat de kwestie hiermee niet is afgedaan.

Tweede Kamer

Hoewel geëmotioneerd, stelden de studenten zich na het gesprek met Opstelten weer kordaat op voor het ministerie. Zij vervolgden van daaruit hun weg richting het politieke centrum, de Tweede Kamer. Daar werden de studenten opgewacht door Kamerleden Cöskun Corüz (CDA), Ronald van Raak (SP), Attje Kuiken (PVDA), Magda Berndsen (D66) en Hero Brinkman (PVV) bij wie zij meer gehoor vonden. Goed beargumenteerd vertelden de politiestudenten ook aan hen hun verhaal. De studenten wezen de parlementariërs onder meer op de effecten als er geen oplossing zou worden gevonden voor het probleem met hun salarissen. Zij gaven daarbij aan dat een leegloop op de politieopleiding een grotere schade zou aanrichten dan wanneer er actie wordt ondernomen op de gebrekkige uitvoering voor wat betreft de salarisafspraken. Er is immers al veel in hen geïnvesteerd door de samenleving. Daarnaast vroegen zij de Kamerleden om stil te staan bij het volgende: hoeveel geld gaat het de minister kosten als veel politiestudenten uiteindelijk de politie vaarwel zeggen? Dat is immers iets wat steeds dichterbij komt. Tot slot spraken zij hun teleurstelling uit over de houding van de minister. Enkele politici stelden meteen duidelijk dat zij vragen zullen stellen aan de minister over dit thema.

Voldoening

Hoewel ontevreden over de inhoud en uitkomst, heerste aan het eind van de dag een gevoel van voldoening. De studenten zijn immers als groep `met elkaar en voor elkaar' tot het uiterste gegaan. Regiobeheerder Martijn Pilon gaf aan dat de uitkomst van deze dag de ACP niet uit het veld heeft geslagen. "Sterker nog, wij zullen de minister hier uiteraard nog op aanspreken. Wij blijven ons als vakbond inzetten voor de politiestudenten. Zij zijn de politiemensen van de toekomst."